advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да направим екологичен препарат за съдомиялна

Как да направим екологичен препарат за съдомиялна

Домашен препарат за съдове

Съдомиялната машина е сред оборудването във всеки дом. Доброто почистване на съдовете от остатъците храна по тях зависи не само от класа на машината, но и от препарата за измиване. Най-често той бива закупуван от търговската мрежа.

Съставът на тези препарати е неразбираем за повечето потребители на домашни машини за измиване на съдове. От друга страна, може да свърши в някой неподходящ момент. Затова наличието на домашно приготвен препарат е добра идея за всяка домакиня.

Да се направи такъв препарат, никак не е трудно. Съставките ги има почти във всеки дом постоянно. Всеки знае, че содата за хляб има отлични измиващи свойства и е една от най-екологичните придобивки в кухнята.

Морската сол също се слави с почистващите си възможности. Лимонената киселина, както и почистващите препарати от рода на натуралният кастилски сапун са другите съставки, които са добре известни като произход и възможности за измиване. Добрият аромат, който радва домакините, може да дойде от етерични масла с любим мирис.

Ето и простата рецепта за домашен препарат за съдомиялна.

- 1 ч.ч. сода за хляб;

- ½ ч.ч. морска сол;

- ¼ ч.ч. лимонена киселина;

- ¼ ч.ч. кастилски сапун, който също може да се приготви у дома;

- 20 капки етерично масло от лимон или друг аромат.

Начин на приготвяне:

Еко препарат за съдомиялна
Снимка: chefkeem/ pixabay.com

Всички съставки се смесват и разбъркват с дървена лъжица. Получената смес се увеличи, защото набъбва от содата. Трябва да се остави да спадне, като е добре да се разбърка няколко пъти, ако се надига отново.

Когато обемът намалее, се изсипва във формички от силикон и се оставя за около 4-5 часа да стегнат на стайна температура.

Готовите таблетки са прибират в стъклен буркан с капак. С лъжица се вади таблетка и се поставя в съответното отделение на машината. 1-2 са достатъчни за измиване на съдовете.

Една доза стига за 20-25 зареждания на машината.

Продуктът е екологичен, не съдържа непознати или токсични съставки, приготвя се лесно и е по-бюджетен вариант от готовите измиващи препарати, предлагани в магазина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest