advice.bg»Статии»За дома»Почистване»С кои натурални продукти се мият чинии в съдомиялна

С кои натурални продукти се мият чинии в съдомиялна

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
94
С кои натурални продукти се мият чинии в съдомиялна

Независимо дали искате да водите екосъобразен начин на живот или просто сте забравили да купите препарат за съдомиялната машина, съществуват някои натурални продукти, които можете да използвате като заместители.

Начинът на работа на съдомиялните, прилича на този на пералните машини. Ключова роля играят три фактора: топлинна енергия (гореща вода), механична енергия (сила на водната струя) и химическа енергия (почистващ агент).

Дори и химическата енергия да не е толкова мощна като тази на стандартния ви перилен препарат, съдовете все пак ще бъдат почистени. Имайте предвид обаче, че алтернативните продукти, които ще ви предложим, вероятно няма да осигурят нивото на чистота, нужно за ежедневна употреба.

Сода за хляб за съдомиялна (натриев бикарбонат)

Известна със своите нежни абразивни качества, содата за хляб е добър почистващ препарат и помага за отстраняване на миризмите. Напълнете чашата за перилен препарат със сода за хляб и стартирайте цикъла на почистване, както правите обикновено.

Дестилиран бял оцет за съдомиялна

Киселинното качество на дестилирания бял оцет ще разтвори мазните остатъци по съдовете. Напълнете купа с половин чаша оцет и я поставете върху горната решетка. Силата на водата ще разпредели оцета по време на цикъла на измиване към другите съдове.

Боракс за съдомиялна

Естествен минерален елемент, бораксът е съставка в много търговски препарати за съдомиялни машини. Нужно е просто да напълните съда, в който слагате препарат, с боракс на прах и да стартирате почистването.

Сода за пране (натриев карбонат) за съдомиялна

Содата за измиване е отличен почистващ препарат и работи добре в твърда вода. Няма да съжалявате, щом видите крайния резултат.

Лимонов сок за съдомиялна

Натурални продукти за съдомиялна

Точно като оцета, лимоновият сок съдържа мека киселина, която ще разгради мръсотията по съдовете. Количеството, което ви е нужно е половин чаша. Не забравяйте да прецедите пресния лимонов сок, преди да го сложите в съдомиялната.

Лимонада напитка на прах за съдомиялна

Може да се използва за почистване и така наречените „степчета“, добре познати ни в близкото минало - стига да изберете цитрусова напитка, най-добре с вкус на лимон.

Съществуват някои домакински продукти, които се постарайте никога да не използвате в автоматична съдомиялна машина… Освен ако не искате вълна от мехурчета върху пода на кухнята.

Препарат за миене на съдове

Течен или прахообразен прах за пране

Душ-гел

Шампоан

Универсални домакински почистващи препарати

Рецепта за домашно приготвен препарат за съдомияла

Почистване на чинии

Можете да направите свой собствен препарат за съдомиялна машина за ежедневна употреба или при спешни случаи. Той ще има малко по-голяма почистваща сила, отколкото използването на само един от гореизброените продукти.

Не забравяйте да етикетирате готовия препарат и да включите инструкции за употреба върху етикета. Като всяко друго почистващо средство - съхранявайте го правилно и далеч от деца и домашни любимци.

1 чаша боракс

1 чаша сода за пране

1/2 чаша лимонена киселина на прах

1/2 чаша кашерна сол

Пластмасов контейнер за съхранение

Инструкции за употреба:

Смесете всички компоненти и разбъркайте добре. Съхранявайте в херметически затворен пластмасов контейнер. Използвайте една супена лъжица от препарата за всяко зареждане на съдомиялна машина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати