advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Голямо Его – какви грешки допускаме?

Голямо Его – какви грешки допускаме?

Голямо Его – какви грешки допускаме?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Неотменна част от нашата индивидуалност е нашето Его. То може да бъде едновременно наш приятел, но и наш враг. Благодарение на него можем да се извисим на неподозирани нива, но и да се сринем със земята.

Зависи как и за какво го използваме. Какви са най-честите грешки, които допускаме по отношение на нашето Его? Ето ги и тях.

Грешка № 1 – Егото управлява нас, а не ние него

Постепенно се случва така, че вместо Егото да работи в наша полза, ние се превръщаме в негови роби. Загубим ли контрола над него, то може да ни накара да вършим неща, които в дългосрочен план да погубят личността ни и да превърнат живота ни в измамна пясъчна кула. Обикновено загубата на контрол над Егото се случва сравнително бавно и незабележимо. Понякога дори не осъзнаваме, че то владее нас, а не ние него. За да не допускаме тази грешка, периодично трябва да си задаваме въпроса доколко сме позволили на Егото да има контрол над нашия живот.

Грешка №2 – Прекалено потъпкване на Егото

И както всяка крайност не е добра, така и прекаленото смачкване на нашето голямо Его не е полезно за нас. Хубаво е понякога да си напомняме, че не трябва да задоволяваме непрекъснато Егото си, но не и тотално да го потъпкваме. Ако направим това, то скоро ще загубим увереност, самочувствие и активност. Ще спрем да се борим да се развиваме, да печелим и да продължаваме напред. Непрекъснатото пренебрегване на Егото носи опасност от размиване на вече изградените ни характерови особености и на загуба на утвърдени положителни качества като решителност, смелост, съобразителност, добра преценка.

Грешка №3 – Бъркаме Его с егоизъм и егоцентризъм

Голямо Его

Макар общият корен на думите да е именно Его, има някои тънки разлики. Егоцентрикът често смята, че светът се върти около него и че е най-важният човек на Вселената. Но това съвсем не означава, че притежава някое от положителните качества на Егото. Освен това човек с голямо Его невинаги е егоист или егоцентрик. Дори по-често не е нито едното, нито другото. Истина е обаче, че в основата на егоизма и егоцентризма стои грешка № 1 – контролът над Егото отдавна е изпуснат и то вече управлява нашия живот.

Грешка № 4 – Подхранваме голямото Его с големи илюзии

Някои хора имат голямо Его още от детството си. Смята се, че по рождение са такива. Често това е полезното Его, което ни кара да се развиваме, да бъдем победители, да постигаме целите си. Ако обаче и без това голямото Его бъде непрекъснато хранено от големи и още по-лошо – от безпочвени илюзии, има опасност да се станем грандомани или да създадем едно безпочвено Его, подобно на сапунен мехур. То е лесно за създаване, но по същество е празно, не тежи на мястото си и много лесно се пука.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest