Начини за намаляване на влагата у дома

Начини за намаляване на влагата у дома

За съжаление в домовете ни има някои места, които привличат влага и мухъл вследствие на различни фактори. Но тези неприятни проблеми освен много вредни за дома, са и доста сериозна предпоставка за влошаване на здравословното състояние на хората, които живеят там. Те могат да предизвикат появата на различни респираторни проблеми и алергии, тъй се се създава добра среда за бактерии, гъбички и акари.

Наличието на влага запотява прозорците, прането съхне по-трудно, въздухът се усеща тежък. При мухъл стените могат да започнат да се рушат и в някои части да се образуват черни петна, най-вече по ъглите.

На пазара вече има голямо разнообразие от уреди за абсорбиране на влагата у дома, но те излизат доста скъпо и не всеки може да си ги позволи.

Съществуват различни естествени начини, които ще спомогнат за намаляването на влагата в домашни условия.

Намаляване на влагата вкъщи

На първо място, проветрявайте поне по няколко пъти на ден. Чрез циркулацията на въздуха влагата ще излезе по-лесно навън. Задължително го правете сутрин и вечер - това със сигурност ще се отрази в положителна насока и на нощния ви сън.

През зимата доста хора простират дрехите си вътре, защото навън сушенето при обилно количество валежи от сняг и дъжд е почти невъзможно. От друга страна, не всички хора имат сушилня, а дори и вие да имате вече такава, от собствен опит знаете, че не всички дрехи са подходящи за тях. Затова при възможност комбинирайте сушенето - след пералнята ги оставете навън хубаво да се изцедят и да излязат парите от тях, а след това ги внесете вътре. Задължително оставяйте прозореца отворен поне за 15 минути в стаята, в която държите мокрите дрехи.

Погрижете се добре за вентилацията в банята, ако нямате прозорец там, за да не се задържа влагата след къпане. Задължително поставете аспиратор в кухнята за изтегляне на парите от готвенето при всяко едно отваряне на фурната или тенджерата.

Покупката на климатик тук също е доста добра инвестиция, тъй като редуцира влажността чрез вкарване на по-хладен въздух вътре.

Някои стайни растения, които отглеждате в дома си, отделят много влага и това води до значително повишаване на влажността в помещенията. Тук съветът ни е да ги преместите по възможност на терасата или в по-проветрива стая, за да намалите влагата у дома.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати