Advice.bg»Статии»Електро»Климатици»Колко харчи един климатик

Колко харчи един климатик

Колко харчи един климатик

Когато решават да купят климатик и се интересуват колко енергия консумира, много хора бъркат различните понятия. Трябва да се прави разлика между:

- мощност на консумация на енергия, т.е. консумация на енергия от електрическата мрежа;

- мощност за охлаждане / отопление, т.е. количеството на осигурения студ/топлина след обработка на използваната електрическа енергия.

И двете мощности се измерват във W (ватове) или kW (киловати). В инструкциите на съответния уред има информация за това колко електроенергия може да консумира климатикът, както и да я издава под формата на топлина или студ.

Не бъркайте тези обозначения с W/h и kW/h, тъй като тези обозначителни единици показват количеството енергия, която вече е произведена за час. Например, климатик с консумация на енергия от 700 W работи в продължение на един час, като се нуждае от 700 W/h или 0, 7 kW/h.

Обикновено консумираната мощност, посочена от производителя, може значително да се различава от действителната. Това се дължи на факта, че рейтингът в наръчника се изчислява съгласно стандарта за измерване ISO 5151, където температурните стойности са строго фиксирани - при затворени прозорци и врати, 27 °C на закрито и 35 °C навън, а работното време на ден не надвишава 2 часа. Когато оборудването работи в битова или индустриална среда, тези параметри се променят значително. Това изчисление е доста грубо. Всичко зависи от площта на помещението, топлинния поток, желаните параметри в стаята и т.н.

Енергийна ефективност и консумирана електрическа енергия

Какво е енергийната ефективност на климатика? В техническата документация обикновено се посочват и двете характеристики – коефициент на преобразуване при отопление COP и коефициент на енергийна ефективност при охлаждане EER.

Коефициентът EER се определя като съотношение между топлината, която климатикът извлича от стаята, към енергията, която изразходва, за да свърши тази задача. При работа на климатика в режим на отопление коефициентът COP е равен на съотношението между топлината, която климатикът вкарва в стаята към консумираната електроенергия. Колкото по-високи са EER / COP, толкова по-висока е ефективността и по-евтино по отношение на разходите за електричество се счита климатичното устройство.

Трябва да се помни, че всеки климатик консумира 3 пъти по-малко енергия, отколкото отделя, тъй като консумацията на електроенергия се използва само за циркулация на фреона през хладилната верига и неговата трансформация.

Колко ефективна е консумацията на енергия на климатик, може да се види от конкретен пример. Ако приемем, че при умерени температури битов климатик, монтиран на стена, има средна консумация на електрическа енергия от около 1, 2 kW и произвежда студен товар около 3, 5 kW, тогава неговият коефициент на енергийна ефективност ще бъде по-близо до 3 kW. Това се счита за средно ефективен показател.

Въз основа на стойностите на EER и COP, са създадени класове за енергийна ефективност, състоящи се от 7 отделения (A-G). Най-изгодни по отношение на разходите за електроенергия се считат устройства, които съответстват на клас А.

Битовите климатици, обслужващи площ до 25 м², често харчат по-малко от 1 kW при усреднени стойности на останалата част от параметрите. Обикновено климатиците, инсталирани в апартаментите, не надвишават консумация от 2, 4 kW или 2400 W. Те имат еднофазна връзка. Най-често не е необходимо да се свързва отделен захранващ кабел към битовите устройства, но можете да ги включите в обикновен контакт.

Какво определя консумацията на енергия на климатика

Климатик

От какво зависи консумацията на енергия на климатика при използване? Тук са важни няколко фактора:

- потенциал на компресора;

- разликата в температурите навън и на закрито;

- избраната функция;

- капацитет за охлаждане/отопление.

Въпреки че зависимостта на консумацията на климатика възниква само от инвертори от тези причини. Моделите, работещи в режим старт-стоп (температурата е достигната → изключв; температурата е променена отново → включва), имат постоянни стойности на консумация на електричество, но отнема повече време, за да достигнат зададените параметри.

Колкото по-голяма е температурната разлика между стаята и улицата, толкова по-голяма е консумацията на енергия на климатика в kW. Ако навън е 40 °C, а у дома трябва да зададете 22 °C, тогава разходите на климатика ще бъдат по-високи, отколкото при 25 °C навън. В климатик с линейно преобразуване на енергия, самата консумация на енергия няма да се промени, но когато се достигне зададената температура, компресорът му ще се изключи, а когато се повиши, ще се включи.

Различните функции изискват различни времеви разходи. Няма да има промени в консумацията на енергия на климатика в kW на час, но ако времето е голямо, броят на консумираните от климатика kW ще се увеличи, следователно разходите за плащане на битови сметки ще бъдат по-високи.

Как да намалим консумацията на електроенергия на климатика?

Някои прости препоръки ще помогнат за намаляване на разходите:

- Изберете инверторен модел, който използва по-малко електричество.

- Ако е възможно, покрийте прозорците с щори или завеси през лятото, за да намалите топлината в стаята от слънцето.

- Не отваряйте прозорци, за да предотвратите навлизането на горещ или студен въздух.

- Оптималните параметри са 22-23 °C. Намаляването или увеличаването на температурата с един градус увеличава консумацията на електроенергия с 5-8%.

- Почиствайте климатика редовно - филтрите и топлообменника. Мръсният уред отнема много време, за да достигне желаната температура.

- Не отваряйте вратите на помещението, за да предотвратите влизане на студ или топлина в стаята.

Както можете да видите, инсталирането на климатик не води до огромни разходи. Допълнителната сума за ток на месец е малък разход за комфорта в собствения ви дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest