Advice.bg»Статии»Електро»Хладилник и фризер»Колко харчи хладилник на месец

Колко харчи хладилник на месец

Разход на енергия на хладилник на месец

Колко разходи за електричество имаме за хладилника вкъщи? Този въпрос стои пред всеки, който е решил да купи нов хладилник или е с ограничени средства и има възможност да закупи хладилник втора употреба, но държи той да не харчи прекалено много ток.

Енергийното потребление се явява една от важните характеристики при производството на битова техника. През 1992 г., с цел повишаване на ефективността на домакинските електроуреди Европейският Съюз прие директива 92/75/ЕЕС, съгласно която всеки производител на домакински електроуреди, продавани на пазара на съюза, е задължен да постави информационна табела (продуктов фиш), която да информира купувача за техните енергийни характеристики.

Класът на енергийна икономичност се обозначава с латинските букви от А (много икономичен) до G (висок) разход. С непрекъснатото усъвършенстване на производството на домакинските електроуреди през 2003 г. е приета нова директива 2003/66/ЕС която утвърждава два нови класа на енергийна икономичност А+, А++.

След като прецените дали хладилникът ви допада като визия и функционалност, всеки купувач трябва да се запознае с продуктовия фиш, където производителят трябва да е отбелязал годишната енергийна консумация в кВч на и класа на енергийна икономичност.

За да се изчисли колко ток изразходва хладилника на месец, трябва да се раздели годишната енергийна консумация в кВч на 12. Получената стойност е разхода на електрическа енергия на уреда за един месец в кВ ч.

За да получите разхода на електроенергия в лева, месечната енергийна консумация се умножава по цената на 1 кВ ч, която е приблизително 0.21-0. 25 лв.

Един пример: ако годишната енергийна консумация на хладилника е 283 кВч / год., то 283/12 = 23.58 кВч / месец или 23.58*0.25=5.90 лв. за месец.

По този начин на изчисление може да придобиете първоначална представа за месечния разход на новозакупен хладилник. Но трябва да се вземат под внимание и следните условия:

- каква е вместимостта на хладилника и доколко е запълнена;

Колко харчи хладилник на месец

- при каква околна температура работи хладилника;

- колко често се отваря вратата (продължителност) на хладилната или фризерната част (някои марки хладилници са с вградени алармени системи);

- спазват ли се предписанията на производителя за правилната експлоатация на уреда;

- хладилниците с NO FROST система (динамично охлаждане) са с по-добри енергийни характеристики от тези, които са със статично охлаждане;

- системата за автоматично обезскрежаване също намалява месечният разход на енергия.

Какво можете да направите сами, за да спестите сметки за ток:

- Избягвайте да отваряте ненужно вратата на хладилника. Създайте си навик да я отваряте само когато трябва да вземете или сложите храна;

- Никога не поставяйте топла или гореща храна в хладилника. Това нарушава работата на кондензатора, което може преждевременно да повреди оборудването;

- Силно не се препоръчва да съхранявате отворени течности (непокрити с капак). Това повишава влажността и влияе неблагоприятно на работата на оборудването;

- Не задавайте минимални стойности на регулатора на температурата. По-добре да изберете средно. Потреблението на електроенергия на хладилника може да зависи от това;

- Размразявайте редовно;

- Не опирайте задната час на хладилника в стената.

Ако ви се струва, че хладилникът ви харчи прекалено много ток, който не съответства на указаното от производителя, е добре да се обърнете към специалист, за да проверите дали уреда няма сериозна повреда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest