advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Софтуеър»Как да си направим личен сървър?

Как да си направим личен сървър?

Как да си направим личен сървър?

Ако сте решили да смените стария си компютър с нещо по-мощно, но не ви се разделя със старата ви машинка, която ви е служила вярно години наред, тогава можете да я превърнете в нещо полезно. Един от оптималните ви варианти в този случай е да направите ваш личен сървър, който съответно да доставя вашите любими сериали, музика или пък филми до всяко едно от устройствата в дома ви.

Как да си направим личен сървър?

И така, първата ви задача е да решите дали вашия стар компютър все пак няма да се ползва от някой друг в семейството ви. След това следва да направите нов потребителски акаунт, който да бъде на вашия сървър. Имайте предвид, че ако ще правите това, то е най-добре да направите нова инсталация на операционната. Съветваме ви да използвате софтуер, който ще може да работи с различните най-популярни системи, а също така тези на таблета и смартфона, тъй като това е много по-практично и удобно.

Можете да използвате програмата Plex, която е доста лесна и едно от най-добрите решения на този момент. С нейна помощ ще можете да стриймвате до едно устройство. В случая огромно предимство е това, че дори по-старите компютри съответно или пък устройствата, до които ще стриймвате няма да се затрудняват. Ако обаче машинката ви все пак е много стара, тогава просто ще се наложи да изчакате една идея повече време за буфериране и зареждане или пък можете да се ограничите до само един стрийм в едно ѝ също време, ако не искате да се сблъсквате с този проблем.

Друга възможност пък е да направите това бързо и лесно с XAMPP. Това всъщност е съвкупност от едни от най-използваните приложения, а именно TomCat, FTP, Apache, Mail Server, MySQL, Mercury. Това става много бързо, но и лесно, като имате възможност да изтеглите XAMPP за различните операционни системи Windows, Linux, Solaris, Mac OS X. След това следва да изтеглите подходящия за вас файл, имайки предвид избора ви на операционна система за устройството, където ще го стартирате и инсталирате съответно след това. По подразбиране това ще бъде в "C:xampp".

Създаване на личен сървър

По време на инсталацията можете да изберете какви допълнителни услуги да използвате:

- Apache това е уеб сървър, където всъщност ще разполагате вашия сайт;

- MySQL - това е вид услуга, където се съхраняват и обработват вашите база данни;

- FileZilla FTP - file transfer protocol;

- Mercury Mail Server - мейл сървър, който е сравнително лесен, както за поддръжка, така и за управление.

Важно е да имате предвид и това, че PHP се инсталира автоматично, докато другите езици трябва сами да си инсталирате, ако ще ги ползвате. Също така XAMPP ви дава опцията да добавите и phpMyAdmin, както и други опции, а именно:

- Webalizer - инструмент, с който можете да следите статистиките на вашия сайт;

- Fake Sendmail - тестов мейл сървър.

Недостатък при създаването на личен сървър в случая е това, че не винаги можете да сте сигурни в качеството на връзката към интернет на устройството, както и стартирането на странични приложения може да повлияе на работата на вашия личен сървър.

Другият минус е факта, че можете да срещнете и някои ограничения от страна на вашия интернет доставчик като например при портовете. Въпреки всичко това безспорно предимство на това да превърнете компютъра си в личен сървър е фактът, че така ще можете да имате пълен контрол над услугите, както и файловете, които са разположени на сървъра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни