advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да разбера дали имам нужда от обрязване?

Как да разбера дали имам нужда от обрязване?

Как да разбера дали имам нужда от обрязване?

Двата основни фактора, които могат да станат причината за обрязване, е, от една страна, религиозната, а от друга страна са медицинските показатели, които налагат това.

Така например фимозата е един от тези случаи, когато най-често може да се наложи извършването на тази рутинна хирургична намеса, като това състояние се среща най-често при младите мъже, които се намират в активна полова възраст.

Причини за обрязване:

1. За да се удължи половия акт;

2. За да се намали рискът от рак на пениса;

3. За по-добра хигиена;

4. Намалява се риска от бактериални инфекции;

5. Визуална естетика на половия орган при мъжа;

6. Намалява се рискът от полово предаваните болести, включително от СПИН;

7. Значително по-малък риск от развитието на фимоза и риска, който тя води при мъжете, които имат диабет;

8. Намалява се риска от херпес на гениталиите.

Част от тези причини са по собствено желание, като те съответно не налагат извършването на обрязване. Единствено медицинските показатели могат да станат важна предпоставка за извършването на тази процедура, като това важи и за мъжете, които страдат от диабет. При тях е добре да се направи обрязване, тъй като ако се развие фимоза, то това ще бъде още по-сложно за лечение състояние, имайки предвид естеството на болестта.

Как да разбера дали имам нужда от обрязване?

Обрязване

Въпреки че е доста лесно сами да видят, че има някакъв проблем, често силния пол с месеци или дори години не търси медицинска помощ. Най-често това се дължи банално на факта, че мъжът го е срам и така все отлага посещението си при медицинското лице, което да му помогне и да прецени дали се налага обрязване или може да се реши проблемът по друг начин.

Разбира се, че е напълно разбираемо да изпитвате срам и страх, но това е и напълно погрешно, защото така само усложнявате състоянието си и съответно лечението става доста по-сложно, а и дори агресивно. Именно ранната диагностика е от решаващи значение за бързото справяне с проблема и лесното възстановяване след самото обрязване, ако се налага такова.

Дори и да имате някакъв проблем, само лекар може да вземе окончателното решение дали се налага обрязване по медицински показатели (тук не визираме религиозните). То може да се извърши по два начина:

- лазерно;

- класическо.

Ако трябва да сравним двата метода, то ще добавим, че лазерното е доста по-усъвършенстваният начин, който днес се прилага все по-често. Важно е и да знаете, че фимозата не пречи на ерекцията ви, както и на усещането по време на секс на чисто физиологично ниво. Това обаче не значи, че можете да оставите нещата на самотек, ако виждате, че имате някакъв проблем.

Във всеки един случай е важно да се обърнете към медицинско лице, което да прецени за какво състояние се касае. В случай на фимоза консервативното лечение се използва само при много леките форми. Прилагат се кортикостероидни кремове, които помагат да се отпусне стегната кожа.

Въпреки това най-често се налага обрязване по медицински показатели, като така се премахва стесненият участък от кожата по хирургичен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest