advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Как да извадим млечен зъб?

Как да извадим млечен зъб?

Как да извадим млечен зъб

Смяната на млечните зъби е много емоционален момент за всеки родител. Това е знак, че детето вече е пораснало и от бебе, вече се превръща в зрял индивид. Обикновено процесът, в който млечните зъби си отиват, е много трогателен, децата споделят всичко, показват ви как им се клати зъбчето и прочее.

Ваденето на млечните зъби обикновено не се нуждае от зъболекарски надзор. Това е естествено процес и в повечето случаи „бебешките“ зъби сами си тръгват. Млечните зъби падат, за да освободят място за постоянните. И това започва някъде около шестата година на детето.

И ако при падането на „възрастен“ зъб може да е съпроводено с неприятни усложнения като подуване, кървене, инфекции и др., то падането на млечните зъби става далеч по-безболезнено.

Ако все пак бебешкият зъб се е заинатил и не иска да излезе сам, вероятно ще се нуждае от помощ на възрастен. В такъв случай е важно да знаете няколко неща:

- Уверете се, че не вадите млечният зъб твърде рано. Бебешките зъби показват пътя на възрастните зъби и помагат на лицевите кости да се развият.

- Потърсете зъболекар, ако по млечния зъб има кариес.

Ето няколко съвета, които ще помогнат на детето ви:

- Кажете му да използва езика си, за да мърда зъба, докато излезе.

- Не им позволявайте да правят това с ръце – мръсните ръце могат да внесат бактерии в устата.

- Не се тревожете за кръвта. Зъбът, който излиза, когато е готов, няма да кърви. Ако все пак има кръв, дайте на детето си да захапе марля, която ще попие кръвта.

Най-добре намокрете леко марлята преди това, защото сухата ще залепне и ще причини болка, когато я махнете.

Млечните зъби понякога могат да паднат по-късно

Има и няколко забавни начина, по които да помогнете на детето да си извади зъба. Един от тях е:

- Завържете с конче клатещият се зъб, а другият край вържете на дръжката на вратата. Затворете вратата рязко, но не твърде силно. Разклатеният зъб ще излети.

За да няма болка и за да стане по-лесно, зъбът трябва да се клати много. В повечето случаи, ще бъде достатъчен и малко по-силен натиск с език.

Не забравяйте да поставите млечния зъб под възглавницата, за да дойде и Феята на зъбките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати