Advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Попълване на документи»Удостоверение за психично здраве - как, кога и защо

Удостоверение за психично здраве - как, кога и защо

Удостоверение за психично здраве - как, кога и защо
Снимка: Free-Photos / pixabay.com

Съществуват редица процедура, които ни налагат да си извадим различни документи по ред причини. Едно от тях е удостоверението за психично здраве. Преди години можеше да се извади само офлайн, а именно на място, докато днес можете да направите това и онлайн.

Удостоверение за психично здраве

Причините, когато може да ви се наложи да си извадите такъв документ, са множество, като например при покупката на имот, тъй като такива сделки могат да се правят само от дееспособни и психично здрави лица. Всеки от участниците трябва да разбира своите действия, както и възможните последствия. Като всеки документ, така и този има срок на действие, а именно половин година от датата на издаване. Този срок може да бъде удължен, а именно ако документа се вади за сключването на имотна сделка, тоест в този случай той важи 12 месеца.

Удостоверение за психично здраве ще ви трябва при:

- вадене на шофьорска книжка за категориите С1, С, D1, D и Ттм (трамвайна мотриса);

- прием в университет;

- осиновяване;

- получаване на лиценз за оръжие;

- назначаване на работа;

- трансфер във военни училища.

Разбира се, че този документ може да ви бъде поискан и при редица други обстоятелства, но все пак най-често се налага от закона при следните. Изключително удобно е това, че днес можете да си извадите удостоверение за психично здраве дори онлайн, като за целта ще трябва да подадете две заявления към лечебното заведение, което сте избрали, а именно:

- заявление за медицинско удостоверение и декларация за съгласие;

- декларация с данни във връзка с прегледа.

След като изпратите тези документи, с вас ще се свържат, за да се уточни часът, който ви е удобен, за да се извърши онлайн прегледа от специалист.

Като цяло издаването на удостоверението е донякъде чисто формално, но все пак е важно да се спазват законовите изисквания, без които няма да можете да получите например лиценз за оръжие или да осиновите дете.

Има определени обстоятелства, при които е особено важно да се знае дали човек е психично здрав, тъй като в противен случай може да представлява опасност за обществото като цяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest