Advice.bg»Статии»За дома»Съвети за кухнята»Мухъл в кухнята - как да се избавим?

Мухъл в кухнята - как да се избавим?

Мухъл в кухнята

Влажността на въздуха в кухнята е доста висока и това създава много благоприятни условия за мухъл, от който невинаги е лесно да се отървем. Заедно с това той е много опасен за нашето здраве и може да стане причината за различните сериозни здравословни проблеми. Понякога мухълът може да се крие на доста неочаквани за места, като така дори да не подозирате, че го има и във вашата кухня.

Мухъл в кухнята - как да се избавим?

Микровълновата фурна и съдомиялната също са чести развъдници на гъбички, но и са изключително благоприятна среда за развитието на мухъл. Редовно ги мийте и проверявайте, като обръщате особено внимание на гумените уплътнения, където лесно се събира влагата. Другите често срещани места с мухъл в кухнята са:

- под кухненската мивка;

- под хладилника;

- кърпите;

- климатика.

Изключително важно е не само да следите редовно тези места, където най-често се образува мухъл, но и да проветрявате помещението. Използвайте винаги аспиратора, който пречи на влагата да се отлага, като така се минимизира шанса от появата на мухъл.

Едно от местата, където може да се появи мухъл е кухненска престилка, колкото и странно да ви звучи това. По време на готвене по нея полепват множество мазнини и влага, като така се създават много благоприятни условия за мухъл.

Именно затова е важно да я перете често, за да не се сблъскате и вие с подобен проблем. Другото място, където често може да се образува мухъл в кухнята е фреш зоната на хладилника, а именно където държите вашите плодове и зеленчуци. За да си спестите подобни изненади редовно почиствайте хладилника и не дръжте в шкафовете мухлясали храни.

Не дръжте мухлясали храни в кухнята

Другото важно условие е да чистите кухнята ви добре, тъй като там по подразбиране е доста по-голям шанса да се образува мухъл.

Така значително намалявате шанса от образуването му, като също така е добре да използвате специалните препарати против образуването на мухъл, които можете да намерите на пазара. Изборът е огромен, така че със сигурност ще се спрете на някои, който да ви харесва на вас.

Можете да използвате и домашни средства против мухъл. Така например можете да си направите разтвор от оцет, като за целта смесете ½ чаша бял оцет и ¼ чаша вода. Изсипете го в шишенце с пулверизатор и напръскайте с него местата с плесен, а след това го оставете да изсъхне. Ако мухълът е много упорит, тогава можете да използвате и чист оцет.

И не на последно място, никога не простирайте дрехите си през зимата в кухнята, тъй като това води до увеличаването на влажността в помещението, което е благоприятно условие за появата на мухъл. Следвайки тези лесни препоръки, за да се избавите от мухъл в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest