Как да прогоним мравките от дървото

Как да прогоним мравките от дървото

Няма как да не сте чували приказката работлив като пчеличка или пък работлив като мравка. За разлика от пчеличките обаче, мравките могат да се превърнат и във вредители по овошките или зеленчуците в градините ни. Те се хранят с растителните им сокове, а прогонвайки калинките от тях, всъщност приветстват за добре дошли листните въшки.

Тук ще ви предложим няколко метода да се справите с мравките, като макар и да ви изброим и доста агресивни варианти за борба с тях, не ви съветваме да ги избивате, а просто да прогоните мравките от дърветата.

Прогонване на мравките с вряла вода

Това съвсем категорично е агресивен метод, който цели унищожаването на колониите от мравки. Подчертаваме, че не го препоръчваме, а единствено изброяваме възможните варианти. Чрез изливането редовно на вряла вода върху мравуняците, вие ще постигнете напълно унищожаване на мравките. Този метод обаче, освен че е агресивен, е и доста трудоемка задача, защото трябва да го прилагате ежедневно. Имайте предвид, че мравките бързо увеличават популацията си.

Прогонване на мравките чрез ароматни билки

Прогонване на мравките с билки

Това е най-добрият начин за борбата с мравките, защото вие само ги прогонвате, но не ги изтребвате. За тази цел можете или да засадите конкретни билки, които отблъскват с аромата си мравките или просто да разпръснете вече изсушени листа от билките около овошките. Подходящи за тази цел са дафинов лист, градински чай, пелин, анасон, канела, вратига, мента и др.

Прогонване на мравките чрез сол

Поръсете със сол пътеките на мравките. Тя ще полепне по краката им и за тях ще е все едно са си сложили тежки ботуши, които едва вдигат. Това би било крайно неприятно за тях и те бързо ще се откажат от нападение над зеленчуците или овошките ви. Борбата с мравките ще бъде успешна.

Използване на специализирани препарати за борба с вредители

В състава на много препарати за прогонване на мравки влиза боракс. Макар и естествен минерал, който представлява прах от борна киселина, той може да бъде силно отровен и за домашните ви любимци. Бъдете изключително предпазливи, ако в крайна сметка не сте успели по естествен начин да се справите с мравките. Безспорно е ефикасен метод за борба с тях, но не и безопасен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати