Advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Правилна грижа за дюшеме

Правилна грижа за дюшеме

Правилна грижа за дюшеме

Поставянето на дюшеме във всекидневната, в спалните помещения или пък в трапезарията е една чудесна идея. Този вид подова настилка със сигурност не е особено евтино решение, но пък с правилна поддръжка от ваша страна е едно от най-трайните.

За разлика от ламината, който при захабяване трябва директно да бъде сменен, дюшемето може да бъде циклено и лакирано, което го прави годно за употреба в продължение на десетки години. А защо не и векове.

За да се грижите правилно за дюшемето, е много важно да го предпазвате от влага. Почистването му е единствено с прахосмукачка с мек накрайник и с много добре изстискан от водата моп или парцал.

Почистването на дюшемето става или само с вода или с предназначени за дървени покрития препарати. Имайте предвид, че някои от тях изискват да бъдат разредени с вода, защото се продават под формата на концентрати.

Много внимавайте, когато се налага да премествате по-тежки мебели по дюшемето, защото можете да го надраскате.

Препоръчително е дори да поставите предпазващи подовите настилки гумички/тапички на столовете и табуретките.

Всъщност на всички мебели, които предполагат често разместване.

Дюшеме

С времето дюшемето все пак ще се захаби. Можете или собственоръчно да го изциклите, като си вземете машина за циклене под наем или директно да се доверите на фирма, която предлага както услуги за циклене, така и за лакиране.

Когато става въпрос за цикленето на дюшеме само в едно помещение, а не в няколко, по-евтино би ви излезнало, ако използвате услугите на фирма. И в двата случая обаче имайте предвид, че от помещението трябва да бъдат премахнати всички мебели.

В последните редове с риск леко да ви притесним ще споделим с вас, че макар и рядко, е възможно дюшемето да бъде нападнато от дървеници. Това важи и за всички останали дървени подови настилки.

В подобен случай е най-добре да се доверите на фирма за борба с вредители, отколкото да действате "на своя глава" и да се втурнете да търсите някоя силна отрова, с която да се справите с проблема.

По този начин бихте рискували вашето собствено здраве, както и това на домашните ви любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest