advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим микровълновата

Как да почистим микровълновата

Как да почистим микровълновата

Практически във всяко домакинство има микровълнова печка, която безспорно е много удобна не само при топленето на различни ястия, но и при готвенето. С времето обаче, както и всеки уред в кухнята, така и този се замърсява и може да е доста проблематично да се почисти добре.

Съществуват обаче няколко проверени във времето начина, с които лесно да се справите със замърсяванията в микровълновата и да я почистите от мазнината.

Съвети преди почистване на микровълнова

При повечето начини на миене на микровълновата се използва вода, както за вътрешните повърхности това е безопасно, но само ако сте внимателни да не попадне в решетките, тъй като в противен случай ще повредите уреда.

Важно е по време на чистенето да ползвате ръкавици, защото всяко едно почистващо средство изсушава много кожата на ръцете. Трябва да изключите микровълновата печка преди чистенето, защото безопасността е на първо място. Почистването е добре да започнете от стъклената чиния, която често е най-цапана, а след това да преминете към вътрешните стени и вратата на уреда. Неприятната миризма можете да се неутрализира с помощта на мляно кафе или активен въглен.

Как да почистим микровълновата?

Почистване на микровълнова с пара

Някои по нови модели имат тази специална функция, която значително улеснява процеса на чистене на микровълновата. Ако обаче при вас той не е наличен, тогава просто сложете някакъв съд с вода и направете сами "парна баня" на уреда ви, за да можете по-лесно да премахнете мазнината. Пуснете микровълновата на максимална мощност за около 5-6 минути, като така мазнината ще омекне и ще можете много лесно с няколко движения на почистите вътрешните стени. Това е много икономичен начин, защото не се налага да купувате някакви специални средства, като е идеален и при малките зацапвания на уреда.

Сапунен разтвор

Как да почистим микровълновата

Ако не сте почиствали скоро микровълновата печка и тя се е замърсила доста, тогава можете да използвате този лесен начин. Методът е сходен с предишния, но този път сложете съд с вода и добавете малко почистващ препарат, като задължително разбъркайте добре. Включете уреда за 4-5 минути, докато течността не кипне и след това почистете вътрешната повърхност с няколко лесни движения и без особено усилие.

Сода бикарбонат

Това е универсален продукт не само при готвенето, но и при почистването на много замърсените повърхности. Тя има абразивна структура и лесно може да се справи дори с мазните петна, както и да премахне неприятната мазнина. За целта добавяте към содата малко вода, докато не се получи консистенция като каша. С помощта на гъба за миене на чинии нанесете средството на вътрешната повърхност и леко потъркайте. След това премахнете остатъците и избършете добре, като така можете да почистите микровълновата и от външната страна.

Можете да направите и "парна баня" с помощта на содата. За целта в някакъв съд смесете малко вода с почистващо средство и добавете няколко лъжици сода. Това тройно въздействие ще ви помогне да се избавите лесно от най-упоритите замърсявания, които не са били почиствани дълго време.

Как да почистим микровълновата

Оцет или лимонена киселина (лимонов сок)

Оцетът е прекрасно средство, с което можете да почистите доста от повърхностите в дома ви, като за целта можете да използвате също така лимонената киселина или чист лимонов сок. Смесете 50 мл оцет с 500 мл вода и с този разтвор избършете микровълновата, докато не стане чиста. Подобен начин е и отлична дезинфекция на повърхността, като заедно с това оцета ще ви помогне да се неутрализира неприятната миризма.

Почистващи препарати за стъкло

В този случай не се изисква никакво нагряване, като е достатъчно да избършете добре стените и външната повърхност със средството. Не забравяйте, че е много важно да измиете и да премахнете след това почистващия препарат за стъкло, както и да си сложите отново ръкавици, когато почиствате така микровълновата печка.

Всяка една добра домакиня трябва да се грижи не само за приготвянето на вкусните ястия, но и за чистотата на дома. Използвайте тези съвети, като така ще можете с няколко лесни движения да почистите до блясък вашата микровълнова печка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest