advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим мраморен под?

Как да почистим мраморен под?

как да почистим мраморния под

Мраморът е много нежен и деликатен материал, който лесно може да бъде одраскан например, ако сте невнимателни. Именно затова е много важно да се грижите добре за него, но и да го почиствате, за да сияе от чистота. При този вид повърхност на пода ще се наложи да приложите малко повече усилия, тъй като мраморът се замърсява по-бързо. Заедно с това е важно да се стараете да го пазите, за да може да ви радва дълго време.

Как да почистим мраморен под?

1. Използвайте гореща вода, като тук не е важно дали правите разтвор за почистване или просто искате да избършете пода. Причината за това е, че гореща вода много по-лесно премахва замърсяванията.

2. След това минете пода с дестилираната вода, като причината за това е, че тя не съдържа минерали или други примеси. Заедно с това така ще намалите вероятността от промяна на цвета или оцветяване на мраморната повърхност.

3. Добавете почистващ препарат в кофа с дестилирана вода. Следвайте написаните инструкции за концентрираност, за да не навредите на повърхността. Най-добре е да използвате почистващи разтвори с неутрално pH, тъй като в противен случай можете да навредите на мраморния под.

4. Използвайте моп с мека микрофибърна четка и я потопете в почистващото средство. Изстискайте я добре и измийте пода, като правите движения в ляво и дясно, обръщайте внимание на всяко едно място, като периодично мокрите мопа.

5. Измийте отново пода с гореща чиста вода след като се приключили със средството, като така можете да премахнете остатъците от боклук, ако има такива, както и пяната по мраморния под.

6. Не забравяйте, че трябва да сменяте водата в кофата, защото в противен случай почистването няма да максимално ефективно.

7. Накрая на почистването на мраморния под винаги използвайте мека кърпа, за да го изтриете добре до сухо. Причината е, че този материал има пореста структура, като водата може да попадне в него и така да развалите повърхността. Именно затова се постарайте да махнете, колкото се може повече вода, защото така рискувате след време пода да се обезцвети и да загуби блясъка си.

Съвети при почистване на мраморен под

съвети за чистене на мраморен под

Важно е не само да се грижите за чистотата на тази повърхност, но и да спазвате някои прости съвети, които ще ви помогнат да се грижите добре за мраморния под и той да е винаги красив, чист и бляскав, както в първия ден.

1. Винаги почиствайте пода веднага, ако разлеете някаква течност.

2. Използвайте pH неутрални почистващи препарати. Никога не чистете с такива, които имат киселина в състава си. Освен това не го почиствайте с оцет, амоняк и почистващи продукти, които са предназначени за почистване на керамични подове.

3. Не чакайте мраморният под да изсъхне сам, тъй като така водата (и част от почистващото средство) ще попие в него, което може да доведе до неговото обезцветяване.

4. Използвайте препарати за импрегниране на мрамор, тъй като това е най-добрият начин да предпазите повърхността от появата на петна. Внимателно прочетете инструкциите и нанесете продукта върху мраморния под. В зависимост от избрания продукт (и начина на употреба), ще трябва да повтаряте обработката на всеки 3-5 години.

5. Метете пода с мека четка, за да не нанесете без да искате драскотини и да потвърдите повърхността.

6. Ако решите да използвате прахосмукачка, трябва да сте много внимателни, за да не повредите мраморния под, тъй като така можете да надраскате без да искате мрамора.

Изделията от мрамор са като цяло много капризни и лесно могат да бъдат повредени, като затова е важно да имате предвид тази особеност при почистването. Ако обаче спазвате тези лесни и прости правила ще можете не само да почистите добре мраморния под, но и да се погрижите за повърхност да е винаги бляскава и красива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest