Как да се грижим за божури

Как да се грижим за божури

Кое е любимото цвете на холивудските звезди Гуинет Полтроу и Дрю Баримор? Точно така: божури.

Това цвете е възхитително, а с годините популярността му не избледнява.

Когато Марко Поло за пръв път вижда божур, той го описа като цвете с размер на зеле: цветята на някои сортове могат да достигнат диаметър 25 см. Божурите растат почти във всяка градина и ние очакваме началото на техния цъфтеж, когато въздухът се изпълни с вълшебен аромат и на храстите ще се появят ярки шапки от цветя.

Цъфтеж на божурите

Цъфтежът на божурите се случва през май. Осветлението, от което се нуждаят за пълноценен цъфтеж и растеж е ярка слънчева светлина сутрин, след това ярка дифузна светлина или лека частична сянка.

Почва за божури

Божурите обичат глинеста почва до слабо кисела такава.

Поливане на божури

Поливането, от което се нуждаят, следва да бъде рядко, но изобилно: 2-3 кофи вода за всеки възрастен храст.

Размножаване на божури

Размножаването се случва чрез коренови резници и семена (рядко). Вредители за божурите са колорадските бръмбари, някои видове мравки и др.

Как да се грижим за божури

Божурът (лат. Paeonia) е монотипичен род тревисто многогодишно растение, единственият в семейството на божурите. Видовете божури са тревисти, има дървовидни божури, както и онези видове, при които свойствата са както на дървовидни, така и на тревисти божури - комбинирани, но общо божурите са само около четиридесет вида.

В природата божурните цветя растат в умерените и субтропични зони на Северна Америка и Евразия.

Отглеждането на божури започва в Китай през ерата Хан, преди повече от две хиляди години. Цветът на божура е кръстен на легендарния лечител Пиан, който спасява и боговете, и хората от смъртни рани, получени в битки.

В нашите градини се отглеждат предимно тревисти божури, високо ценени от градинарите заради красивите си ароматни цветове, които започват да украсяват цветните лехи от месец май. За тези божури е нашият материал.

Отглеждането на божури не изисква нито много време, нито прекомерни усилия. Най-важното е да изберете правилното място за засаждане на за божурите, защото те ще растат върху него в продължение на много години.

Кореновата система при възрастните растения достига дълбочина от 70-90 см, така че пресаждането на храст, достигнал 4-5-годишна възраст, не е лесна задача. Божурите предпочитат да растат в добре осветени райони, много е желателно да има слънчева светлина за 5-6 часа сутрин.

Но божурите се страхуват и от изгаряне, и въздушни течения, така че би било хубаво, ако са защитени от високи храсти или дървета, които се намират наблизо.

Не засаждайте божури в низините: коренищата могат да изгният от застоя на вода.

Що се отнася до избора на почва, глинестата с киселинност 6-6.6 pH е най-подходяща за божури.

Хумус, пясък и торф ще трябва да се добавят към твърде глинестата почва.

В пясъка се слага торф, глина и хумус. Пясък, дървесна пепел и органична материя се добавят към торфените почви.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати