Advice.bg»Статии»Свободно време, Почивка и Пътуване»Хоби»Полезни книги, които всеки трябва да прочете

Полезни книги, които всеки трябва да прочете

Полезни книги, които всеки трябва да прочете

Когато се каже полезни книги, всеки разбира нещо различно. За едни става дума за четене на книги за здравословно хранене, за други - тези за личностно развитие, а за трети - художествена литература.

Ето защо в тази статия ще ви дадем по няколко примерни книги от всяка категория, а вие изберете и преценете, коя ще ви е от помощ. Това са книги, които всеки трябва да прочете.

Книги за здравословно хранене

Книги за здравословно хранене

В последните години здравословното и балансирано хранене се превърнаха в мода или начин на живот за много хора. Пазарът е залят от книги, които ви казват как да се храните и какво да ядете, които ви дават различни диети за отслабване и поддържане на теглото.

Проблемът обаче е, че тези диети или универсални режими на хранене не са съвсем универсални. Те са предназначени по-скоро за напълно здрави индивиди, които нямат никакви здравословни проблеми или особености.

Ето защо към тях трябва да се пристъпва с внимание. Това са няколко полезни книги за четене, които може да прегледате и да вземете от тях това, което ви трябва на вас.

Яжте мръсно - Джош Акс

Това, на което авторът набляга, е философията му за здравословно и балансирано хранене. Обясненията, рецептите и съветите, които дава са базирани на разясненията относно синдромът на пропускливите черва, основна причина за различни заболявания.

Здравословен начин на живот по системата на Брег - Патриша и Пол Брег

В книгата си авторите разкриват един здравословен и балансиран начин на живот, базиран на прочистването и детоксикацията на организма. Прочитайки я, вие ще си изградите навици, които ще ви помогнат да засилите функциите на мозъка, да засилите енергийните нива и да удължите живота си.

Лечителят медуим: най-полезните храни - Антъни Уилям

В тази книга ще откриете полезните свойства на множество храни - плодове, зеленчуци, билки. Ще откриете и какви са причините за повечето заболявания и как чрез храната може да предотвратите разпространението на различни здравословни проблеми.

Книги за личностно развитие

Книги за личностно развитие

Тук разнообразието от препоръчителни книги за четене също е голямо. Също както със здравословното хранене, в последните години стана изключително модерно и много разпространено да се четат такива книги.

Тук ще дадем няколко примера от морето от книги, които може да ви помогнат да развиете едно или друго свое качество.

Личностни тестове. Оценете личността си: емоции, умения, силни и слаби страни - Робърт Алън

Това е сборник с тестове на Менса, които ще ви помогнат да опознаете себе си. След това може да използвате полученото знание, за да работите върху силните си страни, върху качествата, които ще ви помогнат да успеете в живота.

Говори като на TED - Кармайн Гало

Чували ли сте за TED? Форматът е подобен на международна конференция, но не точно. Това е книга, която ще помогне на всеки един от вас, който трябва да говори пред публика, независимо от числеността ѝ. Авторът дава различни примери, чрез които да си изградите умения за авторитетно поведение пред публика. А колкото по-добре представите себе си и идеите си, толкова по-успешни ще бъдете.

Изкуството на продажбата - Наполеон Хил

Не може да говорим за личностно развитие и да пропуснем някоя от книгите на Наполеон Хил. И не си мислете, че съветите в тази книга се отнасят само за това как да продавате добре продукти и услуги. Съветите могат да бъдат приложени и към това как да продавате успешно себе си. В книгата ще откриете изключително ценни съвети за мотивация и техники, които може да прилагате в ежедневието си независимо в коя сфера работите.

Художествена литература

Художествена литература

Тук нещата стават сложни. Много зависи от това какво харесвате, кой жанр ви интересува и др. подобни критерии, които са строго индивидуални. Няма да ви занимаваме с класическата литература.

Или сте прочели, или не сте прочели нещо. Но пък има толкова съвременна класика, че човек не знае откъде да започне. Затова ще ви предложим автори, които смятаме за съвременни класици и чиито книги трябва да бъдат прочетени според нас. Препоръчваме, но не задължаваме!

22 ноември 1963 - Стивън Кинг

Бъдете спокойни, тук авторът бяга от типичните за себе си ужаси. Стивън Кинг е написал една толкова прекрасна любовна история. Няма ужаси. Има един мъж, който се опитва да промени историята, и една жена, в която той се влюбва толкова безумно, че се отказва от плана си, за да спаси нея. Книгата определено си заслужава. А Стивън Кинг отдавна се е превърнал в класик.

Елена Феранте

Не можем да сложим заглавие, защото не знаем която книга от четирилогията харесваме повече: Гениалната приятелка, Новото фамилно име, Тази, която си отива, тази, която остава и Историята на изгубеното дете.

Последната разказва историята на едно дългогодишно приятелство между две жени. Приятелство, което преминава през много трудности, което е толкова истинско, изпълнено с любов и омраза, съревнование и подкрепа. Ще се разходите по улиците на Неапол с неговата неповторима атмосфера и аромати - книгите трябва да бъдат прочетени.

На изток от запада - Мирослав Пенков

Ако още не сте прочели този сборник с разкази, поправете грешката незабавно. Писана от емигрант, книгата е толкова българска, колкото никоя друга.

Няма разказ, който да не ви докосне по някакъв начин - дали разделеното село в На изток от запада, дали внукът, който иска да купи Ленин за дядо си или пък българинът, който се опитва да обясни на американеца многообразието от значения на думата яд в Девширме. Прочетете и се насладете на красивия език и прекрасните картини, които Пенков рисува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest