Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Премахване на петна от засъхнала кръв

Премахване на петна от засъхнала кръв

пране на петна от кръв

Петната от кръв са едни от най-упоритите замърсявания. Те трябва да се почистват възможно най-бързо, за да не останат трайно върху повърхността, на която са.

Когато това е невъзможно, петната засъхват и стават още по-трудни за почистване. Въпреки това не бързайте да изхвърляте дрехите си или килима си, които са били замърсени с кръв. Има няколко неща, които можете да опитате, за да ги изчистите.

Въпреки че първият ни инстинкт е да накиснем плата в топла вода, той е погрешен. Преди да пристъпите към този метод, трябва да обработите петното, докато е сухо.

С помощта на стара четка за зъби или друг предмет, който има ръбче, изжулете нежно сухите частици кръв, които могат да се отделят. Ако остават по плата като прах, можете да ги изтупате или ако петното е върху килим или тапицерия – да го минете няколко пъти с прахосмукачката.

Голямата грешка, която не трябвада допускаме, е да киснем или перем кървавото петно в топла вода. Вместо това вземете плата и от обратната му страна го изплакнете със студена вода така, че да отмие колкото може повече от кръвта.

премахване на петна от кръв

Само това най-вероятно няма да е достатъчно и затова го накиснете в студена вода за около 10-15 минути. Ако е възможно, натопете само частта с петното и възможно най-малко от засегнатата част. В случай че накисване няма как са се случи, както е при килими или тапицерия, тогава го потупайте неколкократно с намокрен със студена вода парцал, без да триете.

Ако това е достатъчно, за да се изчисти петното кръв, тогава следващите стъпки не са нужни. Но ако то все още е там, упорито вкопчило се в дрехата ви, то опитайте да го полеете с кислородна вода. Обработвайки дреха, можете да я вземете и да изплакнете мястото с кислородната вода.

А пък ако е килим или тапицерия, сложете върху петното напоен с кислородна вода парцал и притиснете. Така можете да накисвате повърхности, които е трудно да бъдат преместени. Доста от леките петна засъхнала кръв ще се премахнат напълно след изплакване с кислородна вода.

Има още една стъпка, която ефективно ще подейства срещу засъхналата кръв. Това е измиването със сапунена вода. За целта няма да ви трябва нищо особено – само студена вода и течен сапун.

Накиснете дрехата в мивката или в леген и натрийте петното с течен сапун с мека четка за зъби или за чистене. Още по-добър ефект ще има този метод, ако използвате течен перилен препарат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest