Признаци, че имате занижена самооценка

ниска самооценка

Ниската самооценка може да е свързана с доста фактори, като често в основата на всичко може да е детството на човека. Това не е диагноза и можете да се избавите от нея, но като за начало трябва да си признаете, че имате проблем.

Ниската самооценка може много да депресира човека и да му пречи да се реализира - както личностно, така кариерно. Хората с този проблем си мислят, че не са достойни да постигнат нещо в живота и нямат желание да реализират мечтите си или целите, но също така могат и да са много арогантни към всички около себе си.

10 признака, че имате занижена самооценка:

1. Навикът да се сравнявате с околните и за съжаление далеч не в положителна посока.

2. Чувство на съжаление към себе си. Често това може да е провокирано от ред неудачи в живота и чувство на безсилие да промените ситуацията.

3. Отношението на околните към вас. Човек, който сам не уважава себе си, не може да бъде уважаван и от околните. Така например, хората с ниска самооценка много по-често имат токсични отношения, тъй като често се приемат за жертва и смятат, че всичко което се случва с тях е заслужено.

4. Проблеми в личностните отношения. Човек просто може да си мисли, че не заслужава и няма за какво да е обичан, съмнявайки се в собствената си значимост. В същото време желае страстно някой истински да го обикне. Страхът обаче кара почти винаги хората с ниска самооценка да се оказват в ролята на жертва. Те се боят да изграждат нови приятелства или връзки.

5. Загриженост за това, какво мислят другите за тях и това превзема живота им. Страхът да се изложат също е показателна черта на хората с ниска самооценка.

6. Отлагат сложните според тях задачи за по-нататък във времето, смятайки че няма да могат да постигнат целите си. Те изпитват огромен страх, че няма да могат да се справят и това чувство ги кара буквално да се парализират.

жена със занижена самооценка

7. Повишено чувство на тревожност. В трудни ситуации могат да се наблюдават редица психосоматични симптоми: изпотяване, треперещи ръце, сърцебиене, зачервяване на лицето и други.

8. Невъзможност да кажат "Не", дори ако това не отговаря на собствените им убеждения и ценности. Зад това се крие факта, че хората с ниска самооценка искат да се харесат на всички.

9. Неадекватна реакция на критиката и повишена ранимост.

10. Външни признаци: прегърбеност, скованост на движенията, „затворени“ пози и т.н.

Понякога обаче се получава и така, че хората с ниска самооценка се държат агресивно и дори могат да са тирани в отношенията. Подобно поведение може да се обясни с така наречения защитен механизъм, когато така те се опитват да контролират ситуацията. Те могат да се държат саркастично и да се опитват да учат всички, по какъв начин и как трябва да живеят.

Във всеки един случай, в основата на подобно поведение се крие отново ниската самооценка. Опитайте се да излезете от зоната си на комфорт, поговорете с вашето семейство и осъзнайте, че вие сте уникален човек, който също може да постигне много неща в живота си, ако се старае истински и се стреми към мечтите си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати