advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим фугите с подръчни средства?

Как да почистим фугите с подръчни средства?

Как да почистим фугите с подръчни средства?

Вероятно на всеки му се е случвало точно когато реши, че е дошло време фугите на плочките в банята, кухнята или коридора да бъдат почистени, да установи, че препаратът, предвиден за тази цел, е свършил.

Трябва ли да се отказвате от чистенето на фугите? Не, защото надали скоро пак ще ви дойде музата и има много начини да изчистите фугите и с подръчни средства.

Подчертаваме обаче, че изброените тук се отнасят само за почистването на бели фуги, а не на цветни.

1. Почистване с паста за зъби

Да, може у дома да не разполагате със специални средства за почистване на фуги, но надали сте се оставили без паста за зъби. Логично е тя да има избелващ ефект не само върху зъбите ви, но и върху фугите. Намерете отнякъде стара четка за зъби и с нейна помощ натъркайте добре фугите. Оставете пастата за зъби да действа в продължение на около 30 мин и после я отмийте с вода.

2. Почистване с лимонов сок

Почистване на фуги

Заради високата си киселинност лимоновият сок бързо би разградил натрупалите се мръсотии по фугите ви. Можете директно да натъркате фугите с резен лимон или да изцедите лимонов сок, който с помощта на четка да втриете в замърсените фуги. Изчакайте около 30 мин, разтъркайте отново с помощта на четката и измийте. Отново ще повторим, че това, както и всички подръчни средства, които изброяваме в тази статия, касаят единствено почистването на бели фуги. Те имат ясно изразен избелващ ефект, който не е подходящ за цветните фуги.

3. Почистване със сода за хляб

Направете си каша от сода за хляб и вода и намажете с нея фугите. След около 30 мин намокрете фугите с гореща вода и ги изчеткайте с четка. Когато видите, че те възвръщат белия си цвят ги изплакнете.

4. Почистване с бял оцет

Макар в наши дни балсамовия оцет да се налага все повече, то не подценявайте и вкуса на белия оцет. Тук обаче няма да говорим за вкуса му, а за избелващата му сила. Абстрахирайте се за известно време от острата му миризма и натъркайте с него фугите на плочките си. Освен че ще премахне нечистотиите по тях, той е и ефикасно средство срещу мухъл. Добавяме и факта, че премахва неприятните миризми.

5. Домашна грижа за вече почистените фуги

Средства за почистване на фугите

Добре, вече сте успели само с подръчни средства да изчистите фугите си. Но докога те ще изглеждат толкова искрящо бели? Няма ли начин да удължите този период?

Да, има и ще ви запознаем с поредната домашна хитринка. След като фугите са измити и изсъхнали от водата, с която сте ги изплакнали, ги натъркайте с бяла свещ като следвате контурите им. По този начин ще ги запечатате и ще отложите с доста време следващото им измиване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати