advice.bg»Статии»Училище и обучение»Училище»Съвети при избор на училище за детето

Съвети при избор на училище за детето

Съвети при избор на училище за детето

Предлагаме ви 3-те най-важни критерии, според които трябва да избирате училище на детето си. Естествено, говорим за седмокласниците, защото поради "районирането" за малките ни дечица вече нямаме почти никакво право на избор.

1. Профилираност на училището

На някои деца им се отдават повече точните науки, а на други хуманитарните. Ако вие като родител владеете точните науки например, то не изисквайте това нещо и от детето си. От него може да не излезе чудесен математик, физик и т.н., но пък прекрасен психолог. Може да е следващият Роналдо или пък Пикасо. Не го ограничавайте, ако то вече проявява интерес към определени науки, спорт или изкуства.

В случай че нищо конкретно не го интересува, то тогава вече май ще трябва да се намесите и вие като родители. Важно е да знаете, че са много малко децата на възраст от 13- 14 г., които имат ясна представа какви искат да станат по професия в бъдеще. Опитайте се да им помогнете, но без да ги ограничавате.

Избор на училище за детето

Според българската образователна система кандидатстването след 7 клас е еднократно. Ако детето или вие не сте преценили правилно профила на училището, то ще имате възможност да вземете правилното решение, когато се стигне до избор на университет. Кандидатстването за него не е еднократно, а вероятността вече израсналото ви дете да се е превърнало в осъзнат гражданин, който знае какво желае от живота, е много по-голяма, отколкото един 7-мо класник/класничка.

2. Доказани резултати на възпитаниците на училището

Безспорно най-добрият начин да проверите както компетентността, така и професионализма на преподавателите в едно училище, е като проследите резултатите, които са изкарали неговите възпитаници на предходни изпити и матури. Подобни статистики се публикуват всяка година, а и те ще са ви необходими, за да проверите какви са баловете на желаното от вас училище, за да можете да прецените дали те отговарят на предполагаемите оценки, които би изкарало детето ви на матурите.

3. Отдалеченост на училището от дома и финансови възможности на родителите

Като изключим СМГ, както и други доказали се държавни учебни заведения в останалите големи български градове, които наистина могат да се похвалят със завидни резултати, обикновено на второ място (в повечето случаи дори на 1-во) като елитни училища се оказват частните. Истината обаче е, че са малко родителите, които имат финансовата възможност да запишат детето си в подобно училище. Просто не разполагат с такива средства.

Частни училища

Като родител не бива да се притеснявате толкова, ако не можете да си позволите да изпратите детето си в частно училище, защото съществува и мнението, че децата, записани в подобни училища, са по-разглезени и израстват съответно с прекалено високо самочувствие или обратното - с прекалено ниско, ако не са успели да оправдаят амбициите на родителите си, както и тяхната инвестиция.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е и на какво разстояние от дома се намират училищата, на които е спряло погледа си вашето дете, или просто онези, които вие смятате, че са подходящи за него.

На тази възраст повечето деца ходят сами на училище и вие няма да сте ангажирани с откарването или прибирането им от учебното заведение. Но не забравяйте, че има разлика дали то ще успее да стигне до избраното училище за 30 мин или 1 час, или ще са му необходими 2 часа. Този фактор никак не е за подценяване, особено зимно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати