advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим мазни петна от дрехите си

Как да почистим мазни петна от дрехите си

Как да почистим мазни петна от дрехите си

Предполага се, че в дома си всеки разполага с някакъв специализиран препарат за премахване на петна от дрехите - Vanish, препаратите на Apta, на Sano, на Dr. Beckmann или пък родния препрат Изи.

Никак няма да подценяваме тяхната ефективност. Те наистина имат мощна сила и премахват мазните петна от дрехите ни, но не бива да забравяме, че голяма част от тях (дори и на някои изрично да е изписано, че са БИО препарати) вредят не само на нашето здраве, но и на околната ни среда.

Именно поради тази причина ще посветим следните редове, за да ви покажем, че можете да използвате по-щадящи здравето ни домашни средства за почистване на мазни петна от дрехите си.

1. Почистване на мазни петна със сол

Почистване на мазни петна от дрехите със сол

На първа помощ при справянето с мазно петно идва солта. Веднага, след като сте забелязали, че сте се накапали с нещо мазно, поръсете петното със сол. Няма никакво значение дали ще е трапезна, йодирана, хималайска и т.н. Идеята е, че тя ще "изсмуче" мазнината, стига да я оставите да действа около 2- 3 часа. Когато отмине необходимото време, изтръскайте солта и сложете замърсената дреха заедно с обичайните дрехи, с които бихте я пуснали в пералнята.

2. Почистване на мазни петна с лимонов сок

Можете да напръскате мазното петно с лимонов сок и да оставите дрехата за около 2-3 часа на слънце. След това я пуснете в пералнята. Това се отнася само за бели дрехи.

3. Почистване на мазни петна със содата за хляб

Содата бикарбонат е изключително ефективна, защото можете с нея да поръсите с нея само едно-две мазни петънца, останали по дрехите ви. Но също така можете да ги накиснете в разтворена във вода сода за няколко часа. Това отново важи само за белите дрехи заради избелващия ефект, който притежава содата.

4. Почистване на мазни петна с ябълков оцет

Почистване на мазни петна с ябълков оцет

Най-верният домашен помощник за премахване на мазни петна от всякакви дрехи, включително и цветни, е ябълковият оцет. Освен това той действа и като освежител за цветовете, и като омекотител.

5. Почистване на мазни петна с веро и сода

За следващия домакински трик за премахване на мазни петна от дрехите ни ще ви е необходима само стара четка за зъби, веро или течен сапун и сода. Сложете малко количество от верото или течния сапун върху четката, поръсете я със сода за хляб и разтъркайте с нея мазното петно.

Покрийте го добре с приличната на паста смес и оставете тя да действа за около половин час. Едва тогава пъхнете дрехата в пералнята и я пуснете на обичайните градуси и предпочитаната от вас програма за пране.

Почистване на мазни петна

Както вероятно сами се досещате, третирането със сода е подходящо само при бели или много светли дрехи, защото тя има избелващи свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest