advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да изперем силно замърсени дрехи?

Как да изперем силно замърсени дрехи?

силно замърсен панталон

Въпреки голямото разнообразие от перилни препарати, ние не винаги съумяваме да изперем силно замърсените си дрехи. Тук ще ви дадем няколко съвета как да решите този проблем.

Най-лесният начин за изпиране на силно замърсени дрехи е като ги пуснете на дълга програма в пералнята, включваща пране и предпране и то на висок градус. Естествено, не всички материи позволяват пране на високи градуси и ще трябва да следите препоръките, които дава производителят върху етикетите им.

Когато се налага дрехите да бъдат изпирани на ръка, което важи за по-чувствителните тъкани, то тогава винаги ги накисвайте предварително поне за 1 час в разтворен в леген с вода перилен препарат. Едва след това ги изпирайте, като не забравите добре да ги изплакнете.

На пазара вече се предлагат всевъзможни препарати за премахване на петна от дрехите. При използването им обаче внимавайте с употребата им както върху цветни тъкани (съществува вероятност те да им действат избелващо), така и срещу бели или по-светли (те пък могат да пожълтеят).

Не винаги се налага обаче да търсим помощ от скъпоструващите синтетични препарати. Така например открай време се знае за силата на оцета. Замисляли ли сте се защо го добавяме в боята, която използваме за боядисване на великденските яйца? Защото той я запазва. Освен това обаче е идеален и за почистването на дрехите, както и за омекотяването им.

пране на мръсни дрехи

Содата е друг верен помощник, що касае прането на силно замърсени дрехи. Просто ги накиснете в разтворена във вода сода и едва тогава преминете към същинското им пране.

Друг домашен трик, който е много ефективен при премахването от следите под мищниците, които оставяме по дрехите си в резултат на изпотяване, е да намажете петната със смес в съотношение 1:2 вода с перхидрол. Перхидролът почиства дори и петна от засъхнала кръв.

Ако сте поляли любимата си риза или блуза с червено вино, но не сте забелязали веднага, то напоете засъхналото червено петно с бяло вино. Оставете го така за около 1 час, разтъркайте го с четка за пране и едва тогава изперете дрехата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати