advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Софтуеър»Най-често срещаните компютърни вируси

Най-често срещаните компютърни вируси

компютърен вирус

Крадене на лични данни, изчезване или повреда на файлове от компютъра (или абсолютно всичко на него), блокиране на програми и приложения, изскачане на прозорци с предупреждения - това са само малка част от нещата, които могат да ви подскажат, че имате компютърен вирус.

Подобно на болестите при хората, компютърните вируси могат да бъдат под различни форми и нападащи различни аспекти от компютъра(или информацията на него).

За да се защитите по-добре от тях и да можете да реагирате бързо и адекватно сме ви подготвили малко информация за най-разпространените компютърни вируси:

1. Boot Sector

Този вирус е особено опасен, тъй като напада главния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR) на компютъра ви и единственият начин да се отървете от него е пълно форматиране на устройството (което ще рече, че всичко на компютъра ви ще бъде изтрито).

Най-често можете да прихванете този вирус от заразени преносители (дискове, флашки и т.н) или от прикачени файлове в имейли. Препоръчително е винаги да сканирате чужди преносители, когато ги свързвате с компютъра си, и никога да не отваряте подозрителни файлове в имейли, освен ако не знаете точно какво съдържат или не се доверявате напълно на подателя.

2. Direct Action

Този вирус напада файлове в директориите на операционната система като добавя постоянно менящ се код към тях. Първичния код на самия вирус обаче обикновено се намира в главната директория на твърдия диск. Този вирус може да се прихване при контакт или прехвърляне на вече заразени файлове през флашки, дискове или свалянето им от сайт. Самият вирус бива активиран в момента, в който вашата антивирусна програма го засече. Отърваването от него обаче е сравнително лесно - може да се направи изцяло чрез антивирусната програма.

видове компютърни вируси

3. Multipartite

В зависимост от операционната система и наличието на определени файлове, този вирус може да нападне компютъра ви по различни начини. Multipartite може да зарази както boot сектора, така и програмни файлове, което го прави труден за отстраняване, тъй като дори да изчистите програмните файлове част от него може да остане в boot сектора, което ще рече, че при следващото пускане на компютъра вирусът ще се активира и разпространи наново. В този случай е най-добре компютърен специалист да се опита да го почисти или най-добре пълно форматиране на компютъра.

4. Overwrite

Функцията на този вирус е да повреди или изтрие напълно файлове, които са намират на вашия компютър. Обикновено вирусът променя съдържанието на заразения файл, което води до повредата му. Файловете от този тип не могат да бъдат почистени или поправени, така че в повечето случаи освен ако нямате копие запазено на друг компютър или диск, ще загубите завинаги информацията, която е била във файла.

Положителното при този вирус е, че не е особено опасен за самия компютър или операционната система, но определено последиците от прихващането му са неприятни. Най-често този тип вирус се разпространява чрез прикачени файлове по имейл така че освен ако нямате пълно доверие на подателя никога не отваряйте такива файлове.

5. Мутиращ вирус

Този тип вирус е особено труден за засичане, тъй като непрестанно променя кода си, което му позволява лесно да заблуди различни антивирусни програми. Най-добрият начин за борбата с него, ако имате съмнения, че компютърът ви е заразен, е да използвате няколко различни онлайн сканирания. Това би помогнало, защото всяко едно от тях ще сканира и изчисти различни части и файлове на компютъра ви и така вирусът няма да има възможност да промени кода си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest