advice.bg»Статии»Електро»Пералня и Сушилня»На каква температура се перат различните дрехи?

На каква температура се перат различните дрехи?

На каква температура се перат различните дрехи
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Съвременните домакини могат бързо да сортират дрехите и да ги изперат, но въпреки това все още има жени, които се затрудняват и не знаят как да се грижат правилно за различните дрехи и материали.

Това, от своя страна, е много важно, за да могат всички ваши вещи да ви послужат дълго време, да не избледняват, да запазят първоначалната си форма.

Подготовка на прането

Това е много важен процес, които може да ви гарантира отлични резултати. Трябва да проверите всички джобове, за да не се окаже че в някои от тях има неприятна изненада като например опаковка с дъвки или други неща, които биха могли да развалят вашите дрехи. Това са доста често допускани грешки при пране, така че трябва да им обърнете внимание.

Ако блузите ви имат цип, то те трябва да са закопчани, а ако са с копчета - откопчани.

Ако на дънките ви има колан, то той трябва да се свали, защото не само ще пречи на изпирането, но и металната катарама може да повреди пералнята ви по време на прането.

Спалното бельо, чорапите, плетените и хавлиените изделия следва да се перат обърнати наопаки. Малките предмети пък се препоръчва да се перат в специални чувалчета.

Ако преди пране съхранявате вещите си в кош за пране, тогава той трябва да има дупчици, за да може да постъпва въздух. В противен случай могат да се появят петна от влага по дрехите, които е доста трудно да се изперат.

Сортиране на прането

Сортиране на пране

Пералните имат различни режими на пране, а също така можете прецизно да изберете температурата за пране при желание от ваша страна или да заложите на автоматичните настройки.

Важно е да разделите дрехите правилно, а не да перете заедно по-грубите вълнени вещи и сатененото бельо например, тъй като те се перат на различна температура и режим.

Белите дрехи пък, от своя страна, се перат на температура до 90 градуса, но те трябва да се разделят задължително от цветните и черните дрехи.

Ако пък дрехите ви имат някакви рисунки и различни интересни цветни принтове, тогава следва да се перат на температура до 50 градуса.

Средства за пране

Различните тъкани трябва да се перат съответно с различен перилен препарат, като също така трябва да се вземе предвид и колко е замърсена дрехата.

Белите дрехи следва да се перат с избелващи препарати, но ако на тях има някакви цветни декоративни детайли, тогава е по-добре да изберете препарат за цветно пране.

За да съхраните качеството на изделията от вълна и синтетика, по-добре е да заложите на течните прахове. Ако пък сте решили да перете черните дрехи, тогава задължително трябва да използвате препарати за такива.

В никакъв случай не смесвайте цветното с бялото пране, за да няма след това неприятни изненади. Също така може да ползвате избелващи препарати, ако дрехите ви имат петна от кафе, чай или петна от вино, които се премахват по-сложно.

Безопасна температура на пране

Пране на дрехи

Благодарение на етикетите на дрехите лесно ще можете да изберете правилната температура на пране.

Там се съдържа цялата необходима информация, но ако по някаква причина този етикет липсва или информацията не е достатъчна, тогава можете да се възползвате от общите препоръки. Те ще ви помогнат да запазите за дълго време дрехите ви, а ето и кои са те:

- Коприна или вълна - до 40 градуса и не повече от 600 оборота за една минута;

- Изкуствени материи - до 50 градуса и не повече от 800-900 оборота за една минута;

- Цветни памучни дрехи - до 60 градуса;

- Естествен памук и лен, особено светли нюанси - до 95 градуса и 800-1000 оборота за една минута

- Дрехи, които лесно могат да пуснат боя - до 30 градуса и не повече от 400 оборота за една минута;

Има и дрехи, които е по-добре да се перат на ръка, като в този случай трябва да ползвате прах за ръчно пране. Преди да сложите дрехи в пералнята, които имат някакво петно, е добре да ги накиснете за 2-3 часа, а спалното бельо - за една нощ. Основни правила при пране:

- Лен, памук - до 95 градуса;

- Деликатни материи: коприна и вълна - 30-40 градуса;

- Синтетика - 40-50 градуса.

Някои домакини решават, че е по-лесно да сложат всичкото пране заедно и да го пуснат на по-ниски градуси, но така дрехите не се изпират добре.

Именно затова е важно да спазвате тези лесни и прости правила, за да изглеждат вашите дрехи винаги отлично и да запазят първоначалния си вид за по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest