Съвети за безопасно сърфиране в интернет

/Безопасно сърфиране във виртуалното пространство

Интернет е едно от най-значителните открития на хората. Той е изключително полезен в много сфери на живота – с него се свързваме с близките си, намиране информация и дори печелим пари от интернет.

Но както всичко позитивно, ако е използвано грешно, то може да се превърне в много негативно. Изобщо не е рядко срещано хора да използват интернет по грешен и неморален начин.

Интернет има много тъмни и нелегални места, в които е най-добре да не попадаме. Но дори и нормални страници, като тези в Гугъл например, могат да застрашат сигурността ни.

Постоянно се срещат изтичане на данни, измамни имейли, кражба на самоличност, преследване, кибер насилие и други подобни.

Как да сърфираме безопасно в интернет тогава?

В зависимост от това за какво използваме интернет, има различни мерки, които можем да предприемем за защита на данните и на нас самите.

Една от тях е да слагаме подходящи пароли на акаунтите си и да не ги споделяме никъде. Най-добрите пароли не са тези, които са дълги или безсмислени, а тези, които съдържат както малки букви, така и главни букви и числа.

Повечето системи, които хакват пароли, не се влияят от това колко е дълга паролата ви или какви думи има в нея. Те са автоматични системи, които познават символите.

Добавянето на повече типове символи прави паролата ви по-трудна за разпознаване от тях.

Съвети за безопасно сърфиране в интернет

Освен това добрата парола е тази, която ще запомните, затова се постарайте да не създавате твърде сложни пароли.

Когато сърфирате в интернет, отваряйки някои сайтове, може да хванете вирус на компютъра. За да избегнете това, ви трябва добра антивирусна програма.

Ако не можете да си позволите да си купите такава, то можете да намерите безплатни антивирусни програми в интернет. За потребители от средно ниво, като повечето от нас, тези антивирусни са напълно достатъчни и ефективни.

Ако работата ви е свързана с по-сложни компютърни дейности като програмиране например, тогава вече ви е нужна платена и много високо качествена антивирусна.

Знаете ли, че сайтовете получават вашата информация?

А знаете ли, че понякога те злоупотребяват с нея? В повечето случаи данните, които те получават от вас, са безобидни. Обаче доста често се срещат сайтове или програми, които продават вашата информация.

В зависимост от това каква информация имате, това може да е доста неблагоприятно. За да избегнете това, ви трябва добра VPN програма или поне добавка към браузъра.

Тези програми блокират всякакво изтичане на данни и ви осигуряват защита. Те също така крият IP адреса ви, по който е възможно да се проследи локацията ви. Добре е да ги използвате, за да сърфирате безопасно в интернет.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати