Защо детето не ви слуша

Защо детето не ви слуша

Всеки родител се чувства ужасно, когато въпреки старанието му при отглеждането на детето, то не желае да слуша и проявява характер.

Майката и бащата смятат, че са дали всичко от себе си във възпитанието на детето и в осигуряването на нормална среда за живот за него. Въпреки това обаче детето прави пакости след пакости, а като по-голямо става съвсем невъзможно.

Тук идва логичният въпрос на родителя – Къде сбъркахме? .

Истината е, че съществуват множество грешки при отглеждането на детето, които могат да доведат до непослушание в ранна и юношеска възраст.

Вижте някои от най-честите, заради които детето вероятно не ви слуша.

Загубили сте авторитет като родител

Една от най-честите причини детето да не ви слуша е фактът, че поради една или друга причина сте загубили авторитета си пред него.

Вероятно сте се карали на детето разгорещено, а после сте го прегръщали и целували силно. Или пък сте го наказали, а след това сте му купили няколко подаръка просто така.

Може би сте нарушили собствените си правила и то е разбрало за това. Или непрекъснато противоречите на думите си.

Вариантите са много. Когато детето спре да вижда във вас добрия и грижовен родител, но едновременно с това справедлив и авторитетен възрастен, то започва да прави каквото си поиска, защото знае, че в крайна сметка нямате достатъчно сила да контролирате нещата.

Прекалено сте строги

Строг родител на непослушно дете

Авторитарните родители рано или късно се сблъскват със съпротива отстрана на децата си срещу строгите им, почти казармени методи на възпитание.

Тогава те не просто не слушат, а буквално въстават. Обикновено това се случва на прага на пубертета и по време на юношеството. Тогава е моментът да се превърнете от грубия, студен, наказващ непрекъснато родител в приятел на своето дете.

Много възпитатели с различни мнения

Когато детето расте в семейство, в което е възпитавано едновременно от няколко души, но по съвсем различен начин и с различни ценности, то се обърква.

Например – бащата казва едно, майката съвсем противоположното, а бабата обявява, че внучето ѝ не трябва да слуша нито един от родителите си.

Цялата тази разнопосочност обърква детето и го кара да се чувства несигурно. В крайна сметка то започва да прави всичко напук или както си иска, защото смята, че дори да се постарае, все някой от възрастните ще му се скара.

Глезльовците

Разглезените деца не слушат

Да, разглезените деца често не слушат. Те са презадоволени, получават всичко, никога не са назидавани, свикнали са да са център на Вселената и знаят, че ако тропат с крак, родителите изпълняват техните нареждания.

Такива деца следват собствените си капризи и ако те случайно се разминават с напътствията на възрастните, стават още по-изискващи.

В такива моменти могат нарочно да правят наопаки на това, което им казвате и знаят, че няма да последва нищо лошо за тях. Те се превръщат в непослушни деца напълно съзнателно.

Деца без родителска грижа

Оставяните без грижа деца проявяват бунтарска реакция, истинска бурна съпротива срещу липсата на обич и грижовност към тях.

Често това се случва под формата на агресивно поведение, лош успех в училище, неизпълнение на препоръки и куп други прояви. Вниманието, разбирането и любовта са най-доброто средство за справяне с непослушанието на децата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати