advice.bg»Статии»Училище и обучение»Курсове и самообучение»Съвети за лесно учене на чужди езици

Съвети за лесно учене на чужди езици

Съвети за лесно учене на чужди езици

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в изучаването на чужди езици:

1. Разговор, разговор, разговор

Ако има „тайна“ или „хак“ за изучаването на нов език, това е именно разговорът: часове и часове разговор с хора, по-добри от вас в дадения език. Един час разговор с човек, познаващ избраният от вас чужд език, е толкова добър, колкото пет часа в класната стая и 10 часа с езиков курс сами.

Има няколко причини за това. Първата е мотивацията. Ние сме по- мотивирани да общувате с жив човек, отколкото с книга или аудио програма на компютъра. Втората причина е, че езикът е нещо, което трябва да се обработва, а не да се запомня. Гледането и запаметяването на думи с книга или флашкарти е в пъти по-трудно за запомняне отколкото използването на същите дума в разговор.

Вярвам, че причината е в това, че нашите умове дават по-голям приоритет на спомените, които включват действителни човешки и социални преживявания, спомените, свързани с емоции. Така например, ако потърсим глагола „оплача“ и го използвам в изречение с нов приятел, има вероятност винаги да свързвам тази дума с онова конкретно взаимодействие и разговор, който съм провеждал с приятеля си.

2. Интензитет и дължина на обучение

Това, което искаме да кажем, е, че изучаването на език четири часа на ден в продължение на две седмици ще бъде по-полезно за вас, отколкото изучаването на един час на ден в продължение на два месеца. Това е една от причините толкова много хора да учат езици в училище и никога да не си спомнят нищо. Това е така, защото учат само 3-4 часа седмично.

Езикът изисква много повторения, много референтни преживявания и постоянен ангажимент и инвестиции. По-добре е да отделите определен период от живота си, дори и да е само 1-2 седмици, и наистина да го постигнете на 100%, отколкото наполовина за месеци или дори години.

3. Груповите класове са загуба на време и пари

Съвети за лесно учене на чужди езици

Като имате предвид, вие получавате наистина лоша възвращаемост за времето и усилията си в груповите класове. Има два проблема. Първата е, че класът се движи с темпото на най-бавния си ученик. Второто е, че изучаването на чужди езици е доста личен процес - всеки естествено научава някои думи или теми по-лесно от други, следователно един клас няма да може да задоволи личните нужди на всеки ученик, както и своевременно.

4. Започнете със 100-те най-често срещани думи

Започнете със 100-те най-често срещани думи и след това правете изречения с тях отново и отново. Научете достатъчно граматика, за да можете да го направите и го правете, докато не се почувствате доста удобно с всички тях.

5. Купете си джобен речник

Да го имаш на телефона си е чудесно, защото са необходими две секунди, за да погледнеш нещо в средата на разговора. И понеже го използвате в разговор, е толкова по-вероятно да си го припомните по-късно. Дори нещо толкова просто ще се отрази много благоприятно на разговорите и способността ви да общувате с местните жители.

6. Продължавайте да тренирате езика в главата си

Другата употреба на речника ви е, че можете да практикувате новият език, докато прекарвате деня си и да не говорите с никого. Предизвикайте себе си да мислите на новия език. Всички имаме монолози, които текат в главата ни и обикновено те се водят на родния ни език. Можете да продължите да практикувате и конструирате изречения и фалшиви разговори в главата си на нов език. Всъщност, този вид визуализация води до много по-лесни разговори, когато всъщност ги имате. Например, можете да предвидите и да практикувате разговор по тема, която вероятно ще имате, преди всъщност да я имате. Можете да започнете да мислите как бихте описали работата си и да обясните защо сте в чуждата страна на новия език. Неизбежно тези въпроси ще се появят и вие ще сте готови да отговорите на тях.

7. Използвайте аудио и онлайн курсове за първите 100 думи и основни граматики

След това те трябва да се използват само за справка и нищо повече. Там има много учебни материали. Тези курсове са чудесни, за да ви изкарат от абсолютно никаква способност на език, за да можете да говорите основни изречения и фрази в рамките на няколко дни. Те също са добри за преподаване на най-фундаменталните лексики (думи като: аз, ти, ям, искам, благодаря и т.н.).

Но не забравяйте, че най-голямата възвращаемост на инвестициите в изучаването на чужди езици е да принуждавате да говорите и да общувате с другите и когато седите в спалнята си с книга или софтуерна програма, не сте принудени да формулирате смисъл и значение в новият език на място. Вместо това вие се превръщате в папагал и копирате концепции и модели, които сте наблюдавали в материалите.

8. Разговорен език

Проучванията показват, че най-често срещаните 100 думи на всеки език представляват 50% от всички говорими комуникации. Най-често срещаните 1000 думи представляват 80% от цялата говорима комуникация. Най-често срещаните 3 000 думи представляват 99% от комуникацията.

Основната граматика трябва да ви накара да говорите основни изречения в рамките на няколко дни.

Къде е ресторантът?

Искам да се запозная с твоя приятел.

На колко години е сестра ти?

Хареса ли ви филмът?

Първите няколкостотин думи ще ви помогнат да напреднете доста в общуването на чуждия език. Използвайте ги, за да ви стане максимално удобно с граматиката, идиомите, жаргона и конструирането на мисли, шеги и идеи на новия език в движение. След като успеете да се шегувате последователно на новия език, това е доста добър знак, че е време да разширите речника си.

Много хора се опитват да разширят своя речник твърде бързо и твърде скоро. Това е загуба на време и усилия, защото все още не им е лесно с основните разговори за това откъде са, но въпреки това изучават речник за икономика или медицина. Няма смисъл.

9. Не се пренатоварвай

Когато правиш много интелектуално интензивна работа с часове и часове наред, в един момент мозъкът ти просто прегрява? Внимавайте за този момент, когато изучавате езици. Докато не сте достигнали мозъчно-натоварващия етап, вероятно не увеличавате максимално времето или усилията си. В началото ще натоварите ума в рамките на час или два. По-късно може да отнеме цяла нощ да се мотаем с местните жители, преди да се случи. Но когато това се случи, това означава, че напредвате.

10. Обучението си индивидуален преподавател е най-доброто

Обикновено това е и най-скъпата употреба на време, в зависимост от езика и държавата. Но ако имате пари, да вземете солиден преподавател и да седите с него или нея по няколко часа всеки ден, е най-бързият начин да научите нов език.

11. Запознайте се с чужденци

Съвети за лесно учене на чужди езици

След месец ще владееш доста добре езика. И най-хубавото е, че ако подразните новите си приятели, можете да твърдите, че казаното от вас е изгубено в превода.

12. Намерете си онлайн приятели от други страни

Ако не можете да намерите някой приятел, който да се примири с вас, намерете онлайн приятел.

13. Facebook чат + Google Translate = Печелене.

14. Когато научите нова дума, използвайте я няколко пъти веднага

Когато спрете и потърсите нова дума в разговор, използвайте в следващите две или три изречения, които казвате. Изследванията за изучаване на език показват, че трябва да постигнете определено количество повторения, за да кажете дума в рамките на една минута, след като я научите, един час да я научите, един ден и т.н. Опитайте се да я използвате веднага няколко пъти и след това отново да я използвате по-късно в деня. Вероятно е да се вмъкне във вашия речник за постоянно.

15. Ентъртеймънт

ТВ предаванията, филмите, сериали, вестниците и списанията са добро допълнение.

16. Нека хората ви помагат

Ако сте в чужда държава и се опитвате да купите нещо в хранителния магазин, помолете случайни хора за помощ. Насочете ги към нещо и попитайте "Как да го кажа? ". Задавайте им въпроси. Повечето хора са дружелюбни и готови да ви помогнат. Изучаването на език не е за срамежливи хора.

17. Не се шашкайте от неяснотите

Фактът е, че за много, много думи преводите не са директни. Gustar може грубо да означава да харесвам на испански, но в употребата му е по-нюансиран от това. Използва се за конкретни ситуации и контексти, докато на английски език използват like като отделен глагол, покриващ всичко, на което се радваме или ни интересува. Тези фини разлики могат да се открият, особено при сериозни или емоционални разговори. Намеренията могат лесно да се разберат погрешно. Нюансираните разговори по важни въпроси вероятно ще изискват удвоени усилия, за да се определи точното значение за всеки човек, отколкото би било между двама говорители.

18. Фазите, през които преминавате

Първо, вие сте в състояние да говорите малко и да не разбирате нищо. Тогава вие сте в състояние да разберете много повече, отколкото говорите. Тогава ставаш разговорен, но това изисква доста малко умствени усилия. След това вие сте в състояние да говорите и разбирате без съзнателни умствени усилия (т.е. не е нужно да превеждате думите на родния си език в ума си). След като успеете да говорите и слушате, без да мислите за това, всъщност ще започнете да мислите на самия чужд език без усилия. След като това се случи, вие наистина постигате високо ниво.

И крайното ниво? Вярвате или не, възможността да проследите разговор между голяма група хора е последното парче от пъзела, което става на място. След като това се случи и сте в състояние да се намесите, влизате и излизате от разговора по желание, е знак, че вие сте доста напреднали. След това наистина ви остава да живеете в страната поне година или две до постигнете пълно владеене.

19. Намерете начин да го направите забавно

Както и за всичко, ако ще се придържате към него, трябва да намерите начин да го направите забавно. Намерете хора, с които обичате да говорите. Отидете на събития, където можете да практикувате, докато правите нещо забавно. Не седи просто в класната стая пред книга - така ще се изморите и отегчите. Говорете за лични теми, които ви вълнуват. Разберете за човека, с когото разговаряте. Направете го лично, житейско преживяване или иначе ще ви предстои дълъг, неприветлив процес, който вероятно ще се окаже негативен за вас, като забравите всичко, което сте научили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати