advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Попълване на документи»Как да възстановим здравните си права

Как да възстановим здравните си права

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
71
как да възстановим здравните си права

За да бъдат прекъснати нечии здравни права, трябва през последните 3 години да не са внасяни повече от 3 осигурителни вноски.

Ако пожелаете отново да ви бъдат възстановени, тогава трябва да се заплатят всички задължения за здравно осигуряване за последните 5 години или иначе казано 60 месеца. Това важи единствено за пациентите, които се осигуряват за своя сметка.

Важно е да знаете, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя, невнасянето им не ви лишава от здравните ви права! В тези случаи вие се ползвате от обезщетение от бюрото по труда и тези вноски се поемат от държавата.

Минималната дължима сума за здравно осигуряване от 2010-а година насам е 16. 80 лв. на месец.

За да Ви бъдат възстановени здравните права, задължително трябва да подадете в НАП нарочна декларация. Ако не го направите, дори и да сте платили задълженията си, правата ви няма автоматично да бъдат върнати.

Документът може да се подаде както лично в агенцията, така и чрез препоръчано писмо или упълномощено от вас лице. Притежателите на електронен подпис могат да го направят и онлайн.

Всеки гражданин може да си направи справка дали има дължими здравноосигурителни вноски, в какъв размер са те и каква са лихвите в върху тях.

Това може да стане на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга Здравноосигурителен калкулатор. Там ще видите в кои месеци не сте били здравно осигурени и ако имате документи, които доказват обратното, то тези вноски ще ви бъдат признати и няма да дължите сумите за тях.

Как да платя?

възстановяване на здравни права

Това може да направите във всеки един офис на НАП, където има инсталирани ПОС терминали. Сумите могат да бъдат преведени и по банков път, както и с пощенски запис. Също така може да заплатите онлайн чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци.

Дължимите вноски за здравно осигуряване се внасят в размерите, които са били определени за съответния период, в който не са били плащани. Т.е. възможно е размерът им през годините да е бил различен.

Какво да правите ако спешно трябва да постъпите на лечение, а правата ви още не са възстановени?

При положение, че сте платили всички дължими суми и лихвите по тях, може да поискате от офиса на НАП по постоянния ви адрес удостоверение, че сте с валидни здравноосигурителни права.

Документа може да представите пред всички здравни заведения и лекари. За да получите справка, носете всички вносни бележки, с които да докажете, че сте платили.

Как се възстановяват здравните права ако живеете извън България и ЕС?

За да се възстановят здравноосигурителни права при връщане в България, в НАП се подава специално заявление. Трябва да представите и документ, който да докаже, че сте пребивавали извън страната повече от 183 дни в една година.

За целта може да ви послужи копие от задграничния ви паспорт или документ от съответната страна, който обаче трябва да бъде придружен с точен превод на български от заклет преводач.

Ако искате правата ви да бъдат незабавно възстановени, трябва да платите сума, която е равна на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица към момента на внасяне на вноските.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати