Advice.bg»Съвети»Колко дни е овулацията?

Колко дни е овулацията?

Мариана В.Мариана В.
Новак
5322
Колко дни е овулацията?

Овулацията е онзи процес, при който доминантният фоликул освобождава годна за оплождане яйцеклетка и тя поема по фалопиевите тръби към матката в очакване да бъде оплодена.

Много жени погрешно пресмятат момента на овулация на база на последното си менструационно кървене. Всъщност овулацията не може да се изчисли по този начин, защото тя не зависи пряко от месечния цикъл, а обратното – месечният цикъл зависи от нея.

Овулацията при жените е изключително кратка - тя трае максимум 12-24 часа и само в този кратък период може да настъпи оплождане, а по-нататък и имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Точният момент на настъпване на овулация може да се установи с помощта на различни методи – следене на базалната температура, ехографски прегледи или тестове за овулация.

Обикновено 14 дни след овулацията, ако не е имало оплождане или то е било неуспешно, идва месечният цикъл на жената.

Приблизително изчисляване на момента на овулация може да се направи като от средната продължителност на месечния цикъл, който варира от 19 до 35 дни приблизително, извадите 14.

Т.е. при цикъл, който идва на всеки 28 дни, овулацитя настъпва на 14-ия ден от кървенето, докато при цикъл с продължителност 23 дни, тя ще настъпи на 9-ия ден от кървенето.

Вижте още колко дни след зачеването има симптоми?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати