Advice.bg»Съвети»Как мога да отида в Америка?

Как мога да отида в Америка?

Как мога да отида в Америка?

Америка е страната на невъзможните мечти, в която всеки човек открива свободата. Неслучайно така се заформя и терминът „американската мечта“.

Социалната система и възможностите за кариерно развитие превръщат Америка в една от най-посещаваните държави и желани страни за емиграция. Точно затова американските закони въвеждат определени мерки за ограничаване на емиграцията. Целта е да се ограничи пренаселването на страната и да се осигури подбор на хората, желаещи постоянно местоживеене в Америка.

Все пак съществуват няколко начина, чрез които да посетите Америка.

Ето кои са те:

Туристическа виза (B-1/B-2)

Ако желаете да посетите САЩ като турист за кратък период, можете да кандидатствате за туристическа виза (B-1 за бизнес пътувания и B-2 за туризъм и почивка). Тези визи се предоставят за временен престой и обикновено позволяват пребиваване до 6 месеца.

Учебна виза (F-1/M-1)

Ако желаете да учите в САЩ, можете да кандидатствате за учебна виза. F-1 е за студенти, които ще се обучават в академични програми, докато M-1 е за студенти в неакадемични програми като например професионално обучение. За тази виза ви е необходимо приемно писмо от учебното заведение в САЩ, както и доказателство за финансова способност да покриете разходите си.

Работна виза (H-1B, L-1, и др.)

Ако имате работодател, който ви предоставя работа в САЩ, то той може да ви помогне да получите работна виза, като например H-1B (за специалисти), L-1 (за международни премествания между фирми), и др. Работодателят ви трябва да кандидатства и получи одобрение от имиграционните органи в САЩ.

Семейна виза (CR-1, IR-1, K-1 и др.)

Ако имате семейни връзки с граждани на САЩ или постоянни резиденти, може да получите семейна имиграционна виза. Тези визи позволяват на съпрузи, непълнолетни деца и други близки роднини да се присъединят към семействата си в САЩ.

Участие в лотарията за Визи (DV-лотария)

Всяка година САЩ организират лотария за разпределение на имиграционни визи (DV-лотария), известна също като "зелена карта". Това е случаен избор, който предоставя възможност на избрани участници да получат постоянна имиграционна виза и да се преселят в САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати