advice.bg»Съвети»Защо връща коминът

Защо връща коминът

Защо връща коминът

При нормална работа на комина образуваният в резултат на изгарянето на гориво дим се извежда навън. При грешен режим на работа можете да наблюдавате обратната ситуация - димът се връща в помещението.

Това явление се нарича обратна тяга и причината за него е, че има разлика в налягането - на дъното налягането е по-разредено, отколкото на върха.

Защо понякога няма тяга в комина

Това се случва при облачно време, може да се случи и при силен вятър. Понякога пламва добре, но след това димът започва да се връща в къщата. При правилно изграден комин това може да се случи в различни случаи, например:

- прозорците на дома са оборудвани с двоен стъклопакет, които не позволяват на въздуха да преминава;

- аспираторът работи в момента - създава се леко намаляване на налягането;

- прекомерно отделяне на сажди и запушване на комина;

- пукнатина в комина;

- кюнеца е все още студен, процесът на запалване започва и е по-лесно димът да тръгне надолу, отколкото нагоре.

Най-добре е при самото запалване на печка или камина веднага да проверите със запален вестник - дали в стаята влиза дим, отколкото да установите това по-късно. Решение на проблема е и леко отваряне на прозореца, за да се балансира налягането.

Възможно е причината да връща коминът да е в самото изграждане на комина и проектиране на отоплението:

- Неправилен дизайн или монтаж на комина (височина, напречно сечение на тръбата, наличие на хоризонтални участъци);

- Наличието на стоящ висок обект до комина (дърво или сграда);

- Неправилно изчисляване на диаметъра (напречното сечение) на кюнеца, поради което каналът за изход на продуктите от горенето е твърде тесен;

- Голям брой хоризонтални (или наклонени, но под малък ъгъл) участъци в кюнеца, поради което газът излиза твърде бавно;

- Недостатъчен обем на горивната камера, поради което вредните продукти от горенето нямат време напълно да напуснат стаята.

Има още един нюанс - скоростта на нагряване на комина пряко влияе върху тягата, студен комин ще доведе до спускане на дим. Би било хубаво, когато изграждате комин, да вземете предвид преобладаващите ветрове във вашия район, възможно е всичко да е направено правилно, но този път вятърът да духа от друга страна, нетипично за вашия район.

Между другото, много малка пречка може да повлияе на тягата, всички сме чували историята, когато опитен майстор на печки отмъщава на алчен клиент, който е стиснат за пари - той просто прикрепва птиче перо на правилното място в комина, това нарушава тягата до такава степен, че се налага коминът да бъде ремонтиран до установяване на причината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати