advice.bg»Съвети»Колко ток харчи бойлерът?

Колко ток харчи бойлерът?

Колко ток харчи бойлерът?

Токът е съществена част от ежемесечните разходи на всяко домакинство. В този смисъл, много хора се опитват да проследяват своето потребление и по възможност да го направят по-икономично. Известно е, че уредите, които използват най-високо потребление на електроенергия, са:

- централна климатизация;

- печка;

- съдомиялна;

- сушилня;

Бойлерът е задължителен елемент от всяко домакинство. Неговата основна функция е да затопля водата, която ползваме за различни битови нужди.

Ето обаче колко ток изразходва този уред и как може да ограничите това

Според статистики, бойлерът изразходва около 23% от цялата сметка за ток. За да ограничите този разход, можете да следвате тези няколко съвета:

Водете се спрямо енергийния клас. С най-висока икономичност на потреблението са съответно A+, A, B, C. Логично те представляват по-голяма първоначална инвестиция. Това обаче ще бъде финансово оправдано от ежемесечните по-ниски разходи. Един бойлер в енергиен клас C изразходва около 1350-2800 kWh годишна енергийна консумация. Бойлерите клас B изразходват около 1200-1700kWh.

Друг съвет за понижаване на изразходваната електроенергия от бойлера е да понижите градусите на термостата на около 60-65 градуса.

Освен това, може да инсталирате топлинни клапи по тръбите. Това ще спомогне за задържане на топлината.

Друг ценен съвет е на всеки 3 месеца да източвате водата от резервоара. По този начин ще премахнете седиментите, които преустановяват преноса на топлина. Така ще подобрите енергоефективността на бойлера.

По възможност използвайте душа, вместо ваната. Това значително ще се отрази върху вашата сметка за ток.

Още един съвет е да инспектирате редовно състоянието на вашите кранове. При повреда реагирайте веднага, тъй като рискувате загубата на голямо количество вода за отрицателен период от време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати