Advice.bg»Статии»Свободно време, Почивка и Пътуване»Как да премахнем миризма на нафталин от дървен гардероб

Как да премахнем миризма на нафталин от дървен гардероб

Как да премахнем миризма на нафталин от дървен гардероб

Нафталинът, макар да се използва вече много рядко, с неговата миризма все още може да бъде усетена в стари дървени гардероби, в които хората са предпазвали с него дрехите си от молци. Ако имате такъв гардероб и той е здрав и функционален, не е нужно да го изхвърляте.

Да, миризмата на нафталин е много упорита и неприятна, но има начини да се отървете от нея и да ползвате здравата мебел. Ще ви предложим няколко начина да направите това.

Използвайте въглен срещу миризма на нафталин

За премахване на миризмата на нафталин от дървения гардероб могат да се използват таблетки с активен въглен. Оставете купата с активен въглен в затворения гардероб. Въгленът ще абсорбира миризмата на нафталин от дървото и дори и от дрехите, ако има такива. Таблетките с активен въглен могат да бъдат закупени в аптеката или универсалния магазин под формата на гранули.

Третирайте гардероба с оцет срещу миризма на нафталин

Поставете купи с оцет в гардероба и стаята, където той се намира. Оцетът трябва да абсорбира миризмата на нафталин. Ако прецените, че няма да повредите дървото, можете да избършете вътрешните стени на гардероба с кърпа, напоена с разтвор от равни части оцет и вода.

Проветрете помещението

Как да премахнем миризма на нафталин от гардероб

Отворете вратите на гардероба (предварително изпразнен от дрехи) и отворете широко прозорците на стаята. Хладният бриз отвън ще помогне да премахнете миризмата на нафталин по естествен начин. Ако времето позволява, оставете прозорците отворени във ветровита нощ. Ако имате възможност, изнесете гардероба на открито (под заслон) и го оставете известно време да се проветри добре.

Използвайте кедрови стърготини

Поръсете кедрови стърготини вътре в гардероба. Това не само ще премахнат миризмата на нафталин от гардероба, но и на дрехите, които са в него, ако има такива. Кедровите стърготини абсорбират миризмата много добре. В някои магазини се продават готови торбички с кедрови стърготини за ароматизиране.

Използвайте горчица на прах

Поставете обикновен вестник върху равна повърхност в гардероба. Отгоре поръсете прясна горчица на прах с вълнообразни движения, като равномерно разпределите по цялата повърхност на хартията. Можете също така да направите малки торбички с горчица на прах и да ги поставите из гардероба. След няколко дни горчицата буквално ще изтегли неприятната миризма от гардероба.

Използвайте сух карамфил

Как да премахнем миризма на нафталин от дървен гардероб

Устойчивата миризма на нафталин от гардероба може да се премахне с помощта на подправката карамфил. Първо, трябва да смелите семето от карамфил през кафемелачка, за да получите прах. Изсипете смляния прах в малък глинен съд и го поставете в гардероба. За няколко дни лесно можете да премахнете тръпчивата миризма на нафталин от гардероба, заменяйки я с фин аромат на карамфил.

Използвайте сода за хляб и етерични масла

Изсипете равни малки порции сода за хляб в малки стъклени буркани. След това капнете няколко капки масло от лавандула или карамфил върху содата във всяка такава порция. Содата за хляб абсорбира много добре различни миризми, а миризмата на лавандула или карамфил ще добави приятна свежест в гардероба ви. Този метод ще премахне неприятната остра миризма на нафталин завинаги.

Изберете най-приемливия за вас вариант, но не забравяйте, първо, да премахнете съдържанието на гардероба и да го почистите добре. Ако възнамерявате да съхранявате вътре дрехи, които също миришат на нафталин, то първо ги накиснете във вода с оцет, изперете добре и изсушете на вятъра. Можете да комбинирате няколко метода за по-добър ефект.

Вижте още:

- Как да премахна миризма от хладилник;

- Как се премахват лоши миризми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest