advice.bg»Статии»Съвети при скърцане на паркета и дюшемето

Съвети при скърцане на паркета и дюшемето

Съвети при скърцане на паркета и дюшемето

Когато става въпрос за избор на подова настилка за всекидневна, трапезария или спални помещения, повечето хора се спират на ламинат, паркет или дюшеме. В това няма нищо странно, защото дървото излъчва топлина, уют и натуралност.

За разлика от ламинираните паркети обаче, дюшемето и естественият паркет изискват повече усилия от ваша страна по отношение на поддръжката им. Дори и да са положени от най-добрите майстори, с времето те ще започнат да скърцат, което ще дразни не само слуха ви, но вероятно ще лази и по нервите ви.

За да можете да предприемете каквито и да са мерки по отношение на скърцането, е най-важно да идентифицирате източника на проблема. Най-често скърцането се дължи на свиване на дървото, дестабилизиране на дъските или напукване на дървения материал.

Ако живеете в къща, ще е възможно да прецените къде точно се проявява скърцането, като помолите някой да се разхожда по пода, докато вие сте застанали на долния етаж. Така лесно ще можете да прецените къде се налага да проведете ремонтни дейности с цел укрепване и стабилизиране на дъските.

Повечето проблеми, свързани със скърцането на дървения материал, се решават, ако добавите укрепващи винтове, които да не позволяват на отделните дъски да се движат.

Скърцане на паркета и дюшемето

Друг широко използван метод за стабилизиране на дъските и съответно за премахване на досадното скърцане е като използвате лепило. За тази цел се използва строително лепило, което трябва да се нанесе по дължината на скърцащите дъски и на напречника, който се намира под тях.

Използването на дървени подложки и допълнителни напречници също е добър вариант, но всичко, споменато дотук, изисква не само усилия, но и професионални умения от ваша страна. Макар да се отрази на бюджета ви, със сигурност бихме ви посъветвали да се обърнете към специалист. В интернет пространството има безброй фирми, които предлагат подобни услуги, така че просто сравнете цените им, срока на изпълнение и т.н., като не забравите да разгледате и мненията на хората, които вече са използвали услугите им.

В заключение ще добавим, че ако сте с леко увреден слух, можете да сбъркате скърцането на дюшемето с наличието на домашни вредители, като например дървоядите, които се хранят с дърво. На пръв поглед и съответно на първо слушане, звукът, който те издават, няма нищо общо с този от скърцането на паркет/дюшеме, но ако имате проблеми със слуха, можете и да объркате причините за скърцането на настилката - дървена или подова.

Дървоядите не са опасни за човешкия живот, защото не разпространяват болести, но може да са пагубни за дървената ви настилка. Не ги подценявайте, защото са от най-трудните за отстраняване вредители, които не само че се размножават много бързо, но и са трудни за елиминиране. Ако вече сте положили всички усилия дървената ви подова настилка да не скърца, но долавяте неприятни звуци, наподобяващи стържене и то без да имате съприкосновение с пода, то най-вероятно сте се сдобили с вредители като дървоядите. В подобен случай просто се насочете към фирма за борба с вредители. В наши дни има решение за почти всякакви проблеми, свързани с дървените подови настилки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest