advice.bg»Статии»Електро»Климатици»Какво е инверторен климатик

Какво е инверторен климатик

Инверторен климатик
Снимка: Mustafa_Fahd/ pixabay.com

Ако искате да закупите климатик и не знаете кой да изберете с инверторно управляван компресор или обикновен, тогава тази статия е за вас.

Инверторен климатик е климатик с компресор с мощност, т.е. при достигане на зададената температура климатикът с инвертора не се изключва, а преминава на намалена мощност и много прецизно поддържа температурата на зададеното ниво постоянно.

Инверторът е специално устройство, което удължава живота на климатика с 30-50% и спестява електроенергия средно с 30% повече от конвенционалните модели. Принципът на работа на инвертора е, че компресорът се захранва според веригата на инвертора: преобразува AC в DC, след това привежда DC до необходимите параметри на тока и напрежението, след това отново в AC. Това позволява на компресора да работи непрекъснато, модулирайки мощността.

Конвенционалните климатици работят по следния начин: в стаята се задава определена температура - климатикът я достига и се изключва. Поради това има температурни скокове, големи стартови натоварвания на компресора и мрежата. Такива скокове са много вредни за компресора, т.к. в момента на стартиране работи с повишено натоварване.

Инверторът ви позволява да избегнете подобни проблеми, тъй като след охлаждане на помещението до желаната температура, климатикът преминава в оптимален режим на ниска мощност и не се изключва. В същото време нивото на шума на климатик, оборудван с инвертор, е много по-ниско от това на обикновените. По този начин инверторните климатични системи осигуряват много по-точен контрол на температурата на въздуха от неинверторните модели.

Предимства на инвертотния климатик

Бързо създава комфортна атмосфера. Веднага след като го включите, той автоматично ще избере оптималното ниво на мощност, необходимо за охлаждане или загряване на въздуха в помещението. Това ще ви позволи да достигнете зададената температура наполовина по-кратко в сравнение с конвенционалните модели без инвертор. Всеки път когато се приберете вкъщи в горещ летен следобед или студена зимна сутрин, най-удобната атмосфера бързо ще бъде създадена за вас.

Пестене на енергия

Инверторната верига осигурява изключително икономичен разход на енергия. Повишената производителност на топлообменника и компресора, прецизното микропроцесорно управление и други иновативни функции осигуряват оптимална енергийна ефективност на оборудването. Следователно, при по-висока скорост и по-гъвкава работа този климатик консумира по-малко електроенергия от традиционните модели. Ниската консумация на енергия означава, че устройството работи в екологичен режим.

Гъвкав контрол на мощността

Благодарение на инверторната климатична система в дома ви винаги ще има комфортна атмосфера. След като зададената точка бъде достигната бързо, системата ще прецизира изходната мощност, за да поддържа постоянна температура на въздуха. Това елиминира колебанията на мощността и гарантира ефективно пестене на енергия. Широкият обхват на мощност гарантира поддържането на комфортна температура независимо от броя на хората в стаята. При максимална мощност инверторната климатична система е в състояние да поддържа оптимална домашна среда въпреки промените в броя на хората.

Новите инверторни модели климатици консумират енергия още по-икономично, независимо от собствената си мощност. Енергийната ефективност (COP, EER) в климатизацията е съотношението на мощността на охлаждане или отопление към консумираната мощност - с други думи, колкото по-висока е енергийната ефективност, толкова по-добре. Тази стойност е основният показател за производителността на климатика. Това означава, че можете да оставите климатика си включен по-дълго, без да се притеснявате за сметките за ток.

Тук са комбинирани много енергоспестяващи технологии в компресори и нови топлообменници с увеличена повърхност. Особено икономично се изразходва електричеството при инверторните климатици, т.е. обикновеният климатик периодично се включва и изключва, за да поддържа зададената температура - не работи постоянно, а климатикът с инверторен компресор работи с мощността, която е необходима за поддържане на температурата. Поради това, за да поддържа температурата на въздуха в помещението, той изисква 45% по-малко електроенергия от неинверторен климатик. Средногодишното спестяване на електроенергия може да достигне 70%.

Нека обобщим причините да предпочетете инверторен климатик:

Какво е инверторен климатик

- Прецизно поддържане на температурата;

- Бързо охлаждане или нагряване на въздуха;

- Срокът на експлоатация на компресора на климатика е два пъти по-дълъг (до 15 години срещу 6-8 години);

- Почти безшумна работа на вътрешното и външното тяло;

- Автоматично рестартиране;

- Функция за самодиагностика;

- Адаптиране към спадове на напрежението;

- Основен хладилен агент R410a;

- Възможност за работа при по-ниски отрицателни температури (до -25°С).

- По-малко потребление на електроенергия. Инверторният компресор работи с мощността, която е необходима за поддържане на температурата. Поради това, за да поддържа температурата на въздуха в помещението, той изисква 45% по-малко електроенергия от неинверторен климатик. Средногодишното спестяване на електроенергия може да достигне 70%. Това означава, че можете да оставите климатика си включен по-дълго, без да се притеснявате за сметките за ток;

- По-голям капацитет за студ или топлина в сравнение с подобни неинверторни модели със същата мощност. Коефициент на ефективност на климатика - COP и EER. При климатизацията това е съотношението на мощността на охлаждане или отопление към консумираната мощност, тоест колкото по-висока е ефективността, толкова по-добре. Тази стойност е основният показател за ефективността на климатика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest