advice.bg»Статии»Красота»Устни»Как да спрете да си гризете устните?

Как да спрете да си гризете устните?

МарияМария
Новак
1813
Как да спрете да си гризете устните?

Има много различни причини, поради които хората хапят устните си. Макар че може да се случи на всеки, важно е да му обърнем внимание, когато усетим, че се превръща във вреден и неприятен навик.

Някои хора го правят съвсем несъзнателно през цялото време - докато говорят, хранят се, разхождат се, гледат телевизия и т.н.

Много често този навик е предизвикан от високи нива на стрес или просто защото устните са сухи и напукани.

Първата стъпка към разрешаването на проблема с хапането на устните е да разберете в коя от тези категории попадате и след това вземете мерки за спасяване на устните си!

Ако усещате, че прехапвате устните си непрекъснато, но не можете да овладеете порива, то най-вероятно става въпрос за хронично състояние - това е чест симптом, свързан с повишени нива на тревожност.

Ако установите, че прехапването на устните се е превърнало в нервен навик, можете да започнете съзнателно да коригирате поведението си и дори да се свържете с приятели и семейство за подкрепа.

Освен болката, която може да си причините, хроничното гризане на устните може да причини подуване, инфекции и рани. Многократното ухапване на една и съща област може дори да доведе до развитие на фиброми, болки в челюстта и мигрена.

Важно е да предпазите устните си. Независимо дали хапете устните си случайно или заради безпокойство, има много решения, които да ви помогнат да спрете и да бъдете по-здрави!

Ексфолирайте сухите устни

Сухи устни

За да омекотите кожата на устните си, ексфолирате няколко пъти седмично преди лягане и след това нанесете плътен и богат овлажнител, за да хидратирате дълбоко кожата през нощта.

Овлажнявайте постоянно устните

Поддържайте устните си подхранени, за да предотвратите желанието да ги оближете или хапете. Открийте балсам за устни, който хидратира добре, но вкусът му е неприятен. Това определено ще ви откаже от вредния навик.

Обръщайте внимание на действията си

Обикновено навиците съществуват, тъй като в даден момент вече не се замисляме за това какво правим и то се случва несъзнателно. Обърнете внимание на това, което се случва около вас. Поемете си дълбоко въздух и опитайте да потиснете нуждата да се завърнете към вредния навик.

Какво провокира хапането на устните?

Ексфолиране на устни

Можете ли да идентифицирате някакви тригери, които ви карат да започнете да хапете устните си? Помислете над това.

Заменете вредния навик с полезен

Както споменахме, една от основните причини за хапането на устните често, е дехидратацията на организма. Когато изпитате желание да прехапете устни, отпийте глътка вода вместо това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest