Advice.bg»Статии»Електро»Бойлери»Как бойлерът харчи най-малко ток?

Как бойлерът харчи най-малко ток?

бойлер

Високите сметки за ток са основната тегоба на българските домакинства. Освен цената, причина за тези непосилни понякога сметки е разхищаването на електрическа енергия. Затова е нужно преглеждане и съкращаване на всякакви ненужни разходи.

Един от най-големите консуматори на ток е бойлерът. Обикновено този уред е включен през целия ден, защото нуждата от топла вода е постоянна както през зимния сезон, така и в летните горещини, когато вземането на душ е многократно.

Този уред изразходва около 23 процента от тока за месеца. Има обаче няколко лесни начина да се спести от тези средства и някои от тях са да не се загрява прекомерно водата, да се не оставят крановете да пропускат вода и периодично да се източва периодично всичката вода от бойлера.

Има и други практични съвети как да се намали прекалената консумация на бойлера.

1. Термостатът на бойлера е най-икономичен на 60-65 градуса.

2. Ако се изолират първите 2-3 метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера, това ще се отрази положително на сметката за ток.

3. Топлинните клапи, инсталирани по тръбите за топла и студена вода ще предотвратят загубите на топлина. Повечето нови бойлери имат вградени такива клапи.

4. Ако резервоарът за вода се източва на всеки 3 месеца, ще се премахнат седиментите, които пречат на преноса на топлина и това ще увеличи ефективността на бойлера.

5. Използването на душ вместо вана намалява разхода на топла вода и съответно сметката намалява.

как бойлерът харчи най-малко ток

6. Може да се инсталира кран и душ глава, които смесват водата с въздух. Това ще намали рязко потреблението на топла вода.

7. Повредените кранове е добре да се ремонтират своевременно. С тях се губи значително количество вода за кратко време.

8. Лоста на кранчето на мивката в кухнята трябва да е в студена позиция. При използването на малко по количество вода, поставянето на лоста в гореща позиция черпи топла вода, независимо че тя не достига до самия кран и не протича.

9. Резервоарите за топла вода е добре да се изолират. Трябва обаче да се пази термостата да не се покрива.

Тези и други съвети ще помогнат в спестяването на топла вода и оттам на ток за загряване на още вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest