Знаци, че сме жертва на тормоз

психически тормоз

Някои хора дори не осъзнават, че са станали жертва на тормоз. Отстрани много ясно се вижда проблемът, но самите те сякаш са заслепени. Дали защото са умело манипулирани, или защото сами крият истината от себе си – няма значение. Факт е, че продължават да допускат да бъдат тормозени.

Погледнете нашия списък със знаци, които показват, че сте станали жертва на тормоз. Ако някои от тях са валидни за вас, може би трябва да се замислите. И не забравяйте – тормозът има две основни измерения – психически и физически. Понякога е водещо едното от двете, а в други случаи – едновременно.

Изпитвате страх

Страхът е категоричен знак, че сте жертва на тормоз. Страхувате се от предполагаемия насилник или манипулатор. Страхувате се, че не правите това, което се очаква от вас. Страхувате се да не сгрешите и после да получите наказание. Страхувате се да бъдете себе си.

Страхувате се да изразявате мнение. Страхувате се да откажете на нечии желания. Страхувате се да не ви нагрубят или да окажат физическо насилие върху вас. Тези и още други подобни форми на страх, които едно общуване предизвиква, са един от знаците за оказване на тормоз върху вас.

Чувствате се нещастни и потиснати

жертва на псхически тормоз

Има много причини за тези емоции, но когато са свързани с определена ситуация, както и един човек или повече хора – нещо не е наред. Замислете се – какво ви кара да се чувствате така. Възможно ли е някой да ви ограничава, да ви налага забрани, да ви обижда или нагрубява?

Може би пречи на личното ви развитие, спира ви да правите любимите си неща, не допуска да изявявате себе си? Това е често явление при жертвите на тормоз, които след време спират да чувстват щастие и може да изпаднат в тежка депресия.

Изпитвате срам от себе си

Възможно е да изпитвате срам от себе си и без да сте жертва на тормоз. Но ако този срам е свързан с признаване например, че сте удряни, системно обиждани, заключвани, насилвани, то той е многозначителен. Много жертви на тормоз се срамуват от това, което им се случва. И от това, че са допуснали да им се случи. Но замислете се – истински срам трябва да изпитвате не вие, а този, който ви тормози.

Непрекъснато ви игнорират

Да бъдете непрекъснато игнорирани до такава степен, че да имате чувството, че не съществувате – това е не по-малко ужасно от това, да бъдете физически малтретирани. Много жертви на тормоз не различават този знак, но той е очеваден. Игнорирането на вашето същество, нужди, мнение, желания е психически тормоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати