advice.bg»Статии»Семейството и отношения»Съвети за живота»Съвети за умно пазаруване от пазари

Съвети за умно пазаруване от пазари

Съвети за умно пазаруване от пазари

Днес сме задоволени от пресни плодове и зеленчуци целогодишно. Има ги навсякъде – от големите хипермаркети, до малките квартални магазинчета. Има обаче едно място, което е царството на плодовете и зеленчуците – това е пазарът.

В старите времена пазарите са били основното място за покупка на стоки, особено хранителни. Днес повечето пазари са специализирани главно в продажба на плодове и зеленчуци и друга селскостопанска продукция. Макар много хора да са ги „забравили” и да пазаруват главно от големи магазини, в които има всичко, пазарите си остават едно уникално място. Особено големите или специално организираните, като фермерските пазари.

Уникални са, защото там можете да намерите изключително разнообразие. На големите пазари има голям избор от плодове и зеленчуци, голям брой производители – местна и вносна стока, пресни актуални за сезона плодове и зеленчуци, подправки, гъби, мед, ядки, туршии, посадъчен материал и какво ли още не. Но най-вече пазаруването на пазар си струва заради сезонните плодове и зеленчуци местно производство. Нищо не може да се сравни с пресния, раснал в естествени условия плод или зеленчук, който не е пропътувал хиляди километри за да дойде при вас. Когато купите направо от човека, който го е произвел и откъснал съвсем скоро, винаги е по-вкусно.

Уникални са и заради контакта с хората. Дори и продавачът да не е конкретния производител на стоката която предлага, той непременно ще ви обърне внимание, ще отговори на въпросите ви, ще обясни произхода и, ще даде съвет. Разбира се, не всички са искрени - някои доста послъгват и единствената цел на доброто им държане е да вземат парите ви.

Уникални са и защото на пазара можете винаги да спазарите по-ниска цена или да си „изпросите” подарък. Много от продавачите предлагат опция да изпробвате стоката – ще ви откъснат зрънце грозде или ще ви подарят една ябълка за проба, ще разрежат домат, за да го видите отвътре или ще ви дадат да усетите уханието на прасковата.

Въпреки многото положителни страни, пазарите крият и своите рискове. Какви са те и как да ги избегнем? Как да пазаруваме от пазар?

Защо да пазаруваме от пазр

Първо, стоката на пазарите не винаги има нужните документи за произход и съдържание. Въпреки, че продавачите са длъжни да имат такива документи, те лесно могат да вмъкнат стока без документи между „редовната”. Понякога умишлено се лъже за произхода, като се обявява, че стоката е от известен регион-производител, например „Кайсии от Силистра” или „Дини от Любимец”. Това крие риск от покупка на некачествена, безвкусна, понякога и опасна за здравето стока. Ако се съмнявате и държите много на произхода и качеството на стоката, смело поискайте документи за произход от продавача. Друг вариант е да купите малко количество за проба и ако ви хареса да се върнете.

Второ, много продавачи измамно излагат най-качествената стока най-отпред, като под или зад нея слагат некачествена. В същото време не позволяват на клиента да избира стоката. А някои дори използват и непрозрачни торбички, в които слагат стоката. Така например, гледате разкошни красиви и апетитни ябълки, поръчвате, плащате, отваряте торбичката и вътре намирате изгнили, наранени или дребни плодове. Това е често срещано явление и риск по пазарите. Затова, ако не ви дават да избирате и нямате видимост към цялата стока – винаги имайте едно наум. Най-малкото: никога не плащайте преди да видите какво са ви сложили!

Трето, много продавачи „лъжат в кантара”, т.е. кантарите умишлено са настроени да показват по-голям грамаж от реалния. На големите пазари би трябвало да има контролна везна. Ако такава липсва и имате съмнения, помолете някой друг симпатичен продавач да ви претегли закупеното. Е, гледайте по възможност да не предлага същата стока.

Някои хитрости при пазаруване по пазарите

Направете проучване. Ако сте решили да пазарувате от пазар и нямате много опит, задължително си направете проучване. Първо, вижте какви пазари има близо до вас, как работят, има ли места за паркиране или удобен транспорт. Съберете мнения от познати или направо ги разгледайте. Второ, когато сте избрали да пазарувате от пазар, проучете какво се предлага на него, как са разположени сергиите. Обикновено има сергии с ниски бюджетни цени и такива с по-високи, които наблягат на качеството. Понякога са обособени на отделни места. Друг път разделението може да е по видове стока или на прекупвачи и производители. Говорете с продавачите, разпитайте ги какво и от къде предлагат, целогодишно ли са там, сменят ли асортимента.

Изберете време за пазаруване. Също трябва да си направите проучване. Има дни, в които пазарите са много натоварени, тогава стоката свършва бързо, но пък и зареждането е по-голямо. Ако отидете рано сутрин, ще имате най-голям избор, въпреки че някои продавачи предпочитат да отворят сергиите по-късно. Ако отидете малко преди затваряне на пазара, може доста стока да се е изчерпала, но пък тогава има и доста намаления и разпродажби можете спокойно да се пазарите за цената. Помислете кое е по-важно за вас.

Базар

Направете си списък. Въпреки че на пазарите понякога спонтанните покупки се оказват „в десятката”, добре е да имате предварителен план какво точно ще купувате. Това е задължително при ограничен бюджет или ако се движите с градски транспорт и не можете да носите тежко. Добре е винаги да имате малка сума за извънредни покупки - на пазара винаги може да откриете нещо уникално или много изгодно. Също, може да разделите покупките на задължителни и не толкова нужни. Така ще можете да избирате от голямото разнообразие.

Запознайте се с продавачите. Дори и да не сте голям психолог, в разговора с човека отсреща можете да разберете доста неща. Представете си, че сте бизнес партньори и ще сключвате дългосрочна сделка. Разпитайте за стоката, попитайте как вървят продажбите, кажете че си търсите качествен производител, от който искате да пазарувате занапред и ако ви хареса купеното ще се връщате всяка седмица. Вашата позитивна настройка ще предразположи човека отсреща към искреност.

Експериментирайте. Ако има наистина голям избор от желан от вас продукт и се чудите от къде да купите, направете си експеримент. Купете по малко от няколко места, като се опитайте да запомните кое от къде сте купили. Разпитайте продавача за стоката и произхода и, дали е там постоянно и дали ще можете да си купите пак, ако ви хареса.

Пазарете се. Особено ако ви трябва по-голямо количество, задължително поискайте отбивка от цената. Не се притеснявайте, продавачите на пазара са свикнали с това. А при сезонните зеленчуци местно производство и ако купувате от производител – тогава е задължително. Също и в края на работния ден на пазара.

Идете на пазара с компания. Дали ще е член на семейството или приятел, четири очи винаги виждат повече от две. Така ще забележите по-лесно изгодното сред многото стока, ще усетите по-лесно кога продавача мами. С приятел може да се комбинирате за по-голямо количество, което ще ви даде предимство при пазаренето с цената, а също може и да комбинирате транспорта.

Сергия

И един нестандартен съвет: качествените плодове и зеленчуци лесно можете да познаете по аромата. Да, красивият външен вид първи привлича погледа на купувача, но понякога под лъскавата обвивка се крие „пластмасов” вкус. Ароматът никога не лъже. Когато минавате покрай сергия и ви „удари” ухание на домати или пък ягоди, не подминавайте. Дори морковите и репите ухаят прекрасно, когато са пресни и качествени.

Дали харесвате пазарите или не е въпрос на лични предпочитания, но те си имат своите неопровержими предимства. За много хора да пазаруваш на пазара е удоволствие и ако нямате този навик и категорично не мразите пазарите – опитайте, може пък да ви хареса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати