Advice.bg»Статии»Авто-Мото»Съвети за каране на кола»Колко харчи кола на метан?

Колко харчи кола на метан?

Колко харчи кола на метан?

Днес много хора искат да имат кола на метан, но до голяма част ги спира фактът, че смяната на горивната система не никак малък разход. От друга страна това е доста добра инвестиция, която има и отлична възвръщаемост за сравнително кратък срок, тъй като метанът е по-евтин и така ще спестите значителна сума.

Като цяло природният газ уверено се движи на лидерски позиции при горивата в световен мащаб, а именно благодарение на своята икономичност. Тенденцията за преминаване към синьото гориво е все по-голяма, като така днес достигна пика си в държави като САЩ, Китай и някои от страните в Европа. Причините за тази популярност на метана е не толкова неговата екологичност, колкото ниската цена и възможността да спестите по този начин.

Имайки предвид тези факти, нека опитаме да сравним разхода на метана и бензина или колко средно ще харчите и при двете горива. Първото важно нещо е да знаете топлопроводимостта на горивото, като за метана тя е равно на 13175 ккал/кг, а за бензина - 10572 ккал/кг.

Разход на кола на метан

Сега нека да изчислим енергията на 1 кубичен метър за всеки от тези два вида гориво. Метанът от своя страна има плътност равна на 0.73 кг/л, което е равно на 7718 ккал на литър. С помощта на изчисленията можем да си направим и логичния извод, че 1 литър бензин е еквивалентен на 0.83 куб.м. метан. Това от своя страна значи, че метановият разход на колата е 10% по-малък от този на бензина. Тук не сме вземали предвид конструкцията, категорията, предназначението и режима на движение на автомобила, защото това са много индивидуални за всеки фактор. Така например, ако спираме много често, товарим и разтоварваме багаж, тогава в този случай разходът ще се увеличи с около 5-10%

Дори ако приемем, че разходът при колите на метан са еднакви с тези на бензина, то тук идва моментът, че финансовите разходи при второто гориво отново са доста по-големи. При годишен пробег от 30 000 км, зареждането с метан ще е 2 пъти по-евтино от това с бензин. Изхождайки от всички тези факти, можем да си направим и логични извод, че разходът на колите с метан е много по-нисък както от към потреблението си гориво от колата, така и от към финансова страна. Именно затова днес популярността на този вид гориво се увеличава с всеки изминал ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest