advice.bg»Статии»Електро»Други електроуреди»Защо кафемашината не прави каймак?

Защо кафемашината не прави каймак?

Каймак на кафе

Ако обожавате да пиете ароматно домашно приготвено лате или други напитки с каймак, тогава трябва да имате добра кафемашина.

Колкото и да е качествена тя, това не значи че сте застраховани от нейната повреда, като например да спре да прави каймак. Ако и вие сте се сблъсквали с този проблем, тогава със сигурност се вълнувате от това, какви могат да са причините за такъв тип повреда.

Защо кафемашината не прави каймак?

Ако млякото в стомната изобщо не се движи или се върти, но не се превръща в гъста пяна дори след минута, това е сигурен признак за повреда на една от частите на апарата. Какви обаче са основните причините, поради които кафемашината вече не прави каймак?

1. Ако сте пренебрегвали много дълго време грижите за апарата и не сте го почиствали, то това може да стане причина за запушването на тръбата или въздуховода, което да пречи за образуването каймака. В този случай е редно веднага да я измиете добре и да я почистите.

2. Ако паровият блок се е повредил, като обикновено в този случай ремонтът е лесен, но може да се наложи и смяната на тази част. В случай че нямате опит, тогава не се препоръчва да правите ремонта само защото така можете да повредите още повече кафемашината ви.

3. Следващата възможна причина за такъв тип повреда е, ако се е повредил изходът за гореща пара, като далеч невинаги можете да отстраните тази неизправност, дори ако имате опит, затова е по-добре да потърсите услугите на професионалистите и да занесете машината на сервиз;

4. Следващата най-честа причина е, ако температурният сензор се е повредил и не работи. В този случай системата не може да функционира правилно, което блокира функцията за образуване на каймак, като в 90% от случаите се изисква подмяна на тази част;

Защо кафемашината не прави каймак?

5. Възможно е парната система да е запушена от калций, тоест котлен камък, като това се получава отново, ако не се грижите добре за кафемашината и това пречи съответно на нейното нормално функциониране, дори ако тя е много качествена. В този случай се налага извършването на така нареченото декалциране;

6. Задръстване на цедката, което отново е често срещан проблем, като в този случай можете да я почистите внимателно с клечка за зъби, но в никакъв случай не ползвайте много остри предмети, като например игла.

Разбира се, че е възможно други причини да оказват влияние на нормалното функциониране на уреда, но именно тези от са едни от най-честите. Помпата на машината също може да се е повредила, което да пречи на нейното нормално функциониране, а също така и ниското налягане.

Възможно е да има някакъв теч в кафемашината, което да стане причината за липсата на каймак при нейната работа. Именно затова, ако забележите че нещо с уреда не е наред и той вече не функционира нормално, то следва да го занесете на качествен сервиз или да ползвате гаранцията ви, ако имате такава.

Виж още как да почистим кафемашината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest