Как се сменя местожителство?

как се сменя местожителство

Всеки може да се сблъска с проблема, свързан с необходимостта да смени местожителството си. Ако правите това за пръв път, тогава може да не сте запознати с процедурата и това е напълно нормално. В случай, че сте си купили или сте си наели ново жилище, тогава бъдете готови да ви се наложи да си смените адресната си регистрация, като в този случай се налага промяна и на личната ви карта.

Как се сменя местожителство? Вижте повече в следващите редове:

И така, първото важно нещо, което трябва да знаете, е това, че съществуват две понятия за местожителство, а именно постоянен и настоящ адрес. Постоянният е този, с който сте вписани в регистъра на населението и той е изписан на вашата лична карта, паспорт и други документи. Настоящият може да различен, като често това се налага ако сте студент и времето живеете в общежитие например. Имайте предвид това, когато отидете да подавате декларация за смяна на адреса в общината, тъй като ще трябва да го уточните.

Необходими документи за смяна на местожителство (постоянен адрес):

- лична карта (документ за самоличност);

- удостоверение за раждане;

- нотариален акт, ако е ваше жилището, или договор за наем, ако сте го наели;

- декларация по чл. 92, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) с нотариално заверени подписи на собствениците на апартамента. Не се налага нотариална заверка, но само ако декларацията се подава от собственика на имота.

Последният документ може да не се предоставя, но само ако сте в родствена връзка със собственика на апартамента. В този случай обаче трябва задължително да се предостави Удостоверение за граждански брак или Решение за развод.

смяна на местожителство

И така, след като сте запознати с тези стъпки, следва да отидете до общината в града. След това се попълва заявление, а именно за извършването на услугата, както и за смяната на местожителството. Следва да предоставите всички горепосочени документи на служителя в общината. Имайте предвид, че имате 30 дни след смяната на постоянния ви адрес, а именно за да смените личната ви карта, тъй като в противен случай можете да бъдете глобени с до 150 лева.

Необходими документи за смяна на местожителство (настоящ адрес):

- лична карта (документ за самоличност);

- нотариален акт, ако е ваше жилището или договор за наем, ако сте го наели;

- декларация по чл. 92, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) с нотариално заверени подписи на собствениците на апартамента. Не се налага нотариална заверка, но само ако декларацията се подава от собственика на имота.

Отново следва да отидете в общината или кметството на населеното ви място. След това ще трябва да попълните лично декларация за смяна на настоящия ви адрес и заявление за изпълнение на самата услуга от служителите. Имайте предвид, че трябва задължително да смените настоящия си адрес, ако временно ще живеете на различно място, тъй като в противен случай можете да получите глоба от 50 до 300 лева.

Както виждате и сами, процедурите за смяна на местожителството не са никак сложни и не се налага да събирате много документи. Важно е обаче да спазвате всички срокове за смяна на адреса ви, както и документите след това, тъй като в противен случай може да ви бъде направена глоба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати