Advice.bg»Статии»За дома»Съвети за спалнята»Съвети как да изберете най-удобния матрак

Съвети как да изберете най-удобния матрак

съвети за избор на удобен матрак

Всички знаем, че трябва да спим около 8 часа на нощ. Ако имате хронично заболяване, може да се наложи повече сън, за да се чувствате функционални и отпочинали на следващата сутрин.

Когато спим, тялото ни има шанс да се възстанови, създавайки мускулна тъкан и освобождавайки важни хормони. Независимо дали описвате хроничната си болка като пробождане, пулсиране, изгаряне или нещо съвсем друго, понякога изглежда невъзможно да се намери удобна поза за сън.

Въртенето в леглото всяка вечер, вместо да получите възстановителен сън, може да ви направи нефункционални на следващия ден. В крайна сметка се създава порочен кръг. Липсата на сън увеличава хроничната болка, а хроничната болка намалява способността ви да получите необходимия сън.

Някои лекари дори смятат, че фибромиалгията може да е свързана с нарушения на съня. За щастие, има някои неща, които хората с хронична болка могат да направят, за да прекъснат цикъла на неудобните и безсънни нощи.

Матракът може да помогне за добрия нощен сън. Започнете, като се съсредоточите върху закупуването на подходящия за вас матрак.

На първо място не мислете, че твърдият матрак е по-добър. Много хора с хронична болка неправилно смятат, че трябва да спят на твърд матрак, за да намалят болката. Проучване от 2015 г показва, че твърдият матрак невинаги е най-добрият избор, когато се опитвате да подобрите качеството на съня си и да намалите болката. Избраната твърдост в крайна сметка се основава на вашите предпочитания, но можете също да използвате типичната си позиция на сън като ориентир.

В действителност, твърдият матрак може да е по-удобен за някои хора, докато средно твърдият матрак е по-подходящ за други. Това, което работи за вас, може да се различава от това, което работи за някой друг с хронична болка. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Като цяло матракът, който насърчава правилното подравняване на гръбначния стълб и ставите, докато спите, е за предпочитане пред този, който позволява на гръбначния ви стълб да увисне или ставите ви да се въртят и извиват.

удобен матрак

Ако се събудите с повишени нива на болка, това е индикатор, че матракът ви може да е виновник, а на гръбначния стълб може да липсва така необходимата подкрепа. Ако не сте сигурни дали бихте могли да се възползвате от по-твърд матрак, статия от Харвардското медицинско училище предлага два съвета:

Поставете парче шперплат под леглото си, за да сведете до минимум движението, което ще срещнете от пружините на настоящия ви матрак.

Другият вариант е да поставите матрака на пода и да спите там.

И двете опции ще ви позволят да видите ефектите, които по-твърдият матрак може да има върху тялото ви, преди да инвестирате парите си в покупка. Вероятно сте чували, че трябва да въртите или обръщате матрака си от време на време. Но колко често трябва да го правите? Е, това зависи от матрака и от колко време го имате.

Няма определени насоки колко често трябва да сменяте позицията на матрака си. Фирмите за матраци могат да имат конкретни препоръки, вариращи от обръщане или завъртане на всеки 3 месеца до веднъж годишно. Ако матракът ви има връх на възглавницата, вероятно изобщо не можете да го обърнете, но може да помислите да го завъртите, така че да се износва равномерно с времето.

В крайна сметка най-добрият начин да определите дали е време да преместите матрака си е да проверите как се чувствате, докато спите на него, и колко ви боли, когато се събудите. Ако забележите увеличаване на някой от тези фактори, може да е време да преместите матрака си. Преди да инвестирате в нов матрак, опитайте да завъртите или обърнете настоящия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest