Advice.bg»Статии»Авто-Мото»Части за автомобили»Как се сменят чистачки на кола

Как се сменят чистачки на кола

Как се сменят чистачки на кола

Чистачките на колите са направени от гума, така че те са податливи на износване след месеци на отстраняване на сняг, дъжд и мръсотия от предното или задното стъкло. Можете да отидете в автосервиз, за да ги замените там, но е толкова лесно, че можете да го направите сами. Процесът на монтаж е еднакъв за повечето превозни средства.

Как да разберем, че имаме нужда от нови чистачки

Проверете чистачките за пукнатини. С течение на времето старите чистачки стават твърди и напукани, особено в горещ и сух климат. Ако гумените четки са загубили своята еластичност, вероятно е време да ги замените.

Обърнете им внимание при следващия дъжд. Ако чистачките оставят ивици върху стъклото, които правят видимостта не много по-добра, отколкото при дъжд, тогава гумената четка е загубила сцеплението си.

Подготовка

Чистачките на автомобила са съставени от три основни части: долно рамо на чистачката, което се простира от долната част на предното стъкло, метално острие, прикрепено към рамото, и гумена четка, която изтрива стъклото. Разгледайте ги добре и измерете отделните части преди да купувате нови.

Използвайте рулетка или лента за измерване на отделните части на старите чистачки, за да разберете какъв размер трябва да бъдат новите. Запишете точните измервания, след това отидете в магазин за авточасти и купете със същия размер. Не приемайте, че лявата и дясната чистачка трябва да са с еднакъв размер. Една от чистачките често е с няколко сантиметра по-къса.

Обикновено чистачките не са особено скъпи, така че се купуват нови за целия автомобил. Когато чистачките вече не почистват предното стъкло, просто трябва да смените гумената част, която се е износила поради вода и сурово време. Може да купите и резервни остриета, за да имате под ръка, ако се повредят.

Как да монтираме нови чистачки?

Смяната на чистачките на кола не е трудно. Повдигнете металното рамо от предното стъкло. То трябва да се държи право, перпендикулярно на предното стъкло. Внимавайте, рамото на чистачката е монтирано на пружина и може да падне рязко и да счупи предното стъкло.

Откачете старото перо на чистачката. Погледнете фугата, където гумената четка се свързва с металната дръжка. Трябва да има малка пластмасова скоба, която закрепва четката. Натиснете скобата и откачете старата четка от дръжката. Някои четки използват фиксатор вместо кука като приставка. Не забравяйте да държите лоста далеч от предното стъкло по време на целия процес на смяна на чистачките. Може да защитите предното си стъкло като го покриете с кърпа, в случай че металният лост падне върху стъклото, когато смените чистачката.

Поставете новото перо на чистачките в същия край на рамото, както сте премахнали старото. Не хващайте за работната част на перото, за да не го повредите. Внимателно го фиксирайте, докато чуете щракване. Поставете плавно чистачката обратно на предното стъкло.

Повторете с втората чистачка. Смяната на другата чистачка е абсолютно същата. Не забравяйте да поставите чистачките с правилния размер от всяка страна.

Проверете дали сте направили всичко правилно. Ако все още се притеснявате, че сте объркали нещо, помолете някой с повече опит да ви покаже. Когато веднъж го направите, повече няма да си помислите за смяна на чистачки в автосервиз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest