advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Плащане на сметки»Как да намалим месечните си сметки

Как да намалим месечните си сметки

Как да намалим месечните си сметки

В случай че ви се струва невъзможно да намалите месечните си сметки, то е добре да прочетете следните редове. В тях ще ви разкрием някой съвсем елементарни и никак сложни за спазване съвети, за да се научите да харчите по-разумно парите си и да имате достатъчно средства да се наслаждавате на живота.

Изгответе списък с очакваните месечни разходи

Няма никакъв шанс за намаление на каквито и да са сметки или пък други разходи, ако не ги следите. Не става въпрос да колекционирате всякакви касови бележки или фактури, и да отброявате всичко до стотинка.

Достатъчно е да си приготвите тетрадка или тефтер, в който да отбелязвате колко плащате за неминуеми разходи - сметки за ток, топлофикация и вода, както и продукти от първа необходимост - храни, напитки, санитарни принадлежности или пък цигари. Така ще имате поне приблизителна представа за какво харчите парите си, което ще доведе и до реален шанс да намалите харчовете си.

Пазарувайте трайните хранителни стоки в големите супермаркети

Намаляване на месечните сметки

Знаем, че хранителните продукти в големите вериги магазини могат да са доста по-изгодни. Направете си списък за пазаруване с трайни продукти, които имате къде да съхранявате и които знаете, че са с дълъг срок на годност - брашно, сол, захар, олио/зехтин, консерви и др.

Консервирайте и замразявайте сезонни хранителни продукти

Много по-изгодно ще ви излезе, ако сами консервирате продуктите, които обичате, отколкото ако ги купувате готови. Типичен пример са киселото зеле, киселите краставички, класическите туршии и други типични зимнини. Можете обаче спокойно и да замразявате някои храни, които са точно в разгара на сезона си. Пример са зеленият боб, чушките, тиквичките и др.

Не забравяйте да живеете

В принципа да се оставя нещо за черни дни, що се отнася до месечните сметки, няма нищо лошо, но оставете и нещо за ваше удоволствие.

Намаляването на месечните сметки не е задължително с цел спестяване на някакви средства. Може да ограничите разходите си, за да може, когато решите да отидете на заведение, да не се вторачвате задълбочено в менюто, пресмятайки колко би ви струвал обяда или вечерята.

Човек има нужда и от разни удоволствия в живота - насладете се на някой истински кулинарен специалитет и си пийнете качествено вино. Не бива грижите по намаляването на месечните ви сметки да отиват напразно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest