advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Хардуер»Как да изберем външен твърд диск

Как да изберем външен твърд диск

Как да изберем външен хард диск

В днешно време почти няма човек, който да не притежава стационарен компютър, лаптоп, ноутбук или някакво мобилно устройство. С тях можем да сърфираме в интернет, да пазаруваме, да гледаме филми и хиляди други неща. Но често се случва паметта на това устройство да не ни достига, било то заради снимки, книги, документи, видеа или игри.

И нека не забравяме, че ако пазим всичко на едно устройство и не дай си боже това устройство се развали - тогава цялата ни работа, всички снимки и други спомени могат да бъдат загубени.

За щастие, има просто решение за всичко това и то се нарича външен хард диск.

Външният хард диск може да се включи към всякакво устройство с USB порт, а ако имате повече от един порт, може да включите дори повече от един външен хард диск. И най-хубавото е, че не е нужно да хвърляте хиляди левове за това.

Какво трябва да гледаме, когато си избираме външен твърд хард диск?

1. HDD (твърд диск) или SSD (твърдотелен диск)?

Изборът между двете е от особено значение, защото макар и да извършват една и съща функция, има значителна разлика в размера, капацитета и скоростта. Например SSD дискът използва флаш памет вместо въртящи се дискове, което го прави по-издръжлив за дълъг период от време. SSD дисковете също четат и записват файлове доста по-бързо, но за сметка на това имат доста по-малък капацитет и доста по-висока цена.

От друга страна, ако имате ограничен бюджет и нужда от по-голямо място за съхранение, то HDD все пак ще ви свърши отлична работа. Тъй като тези дискове са по-големи на размери, те ще бъдат по-подходящи основно за архивиране на данни и допълнителна памет към настолен компютър.

2. Размери и интерфейс

Как да изберем външен твърд диск

При HDD данните се съхраняват на въртящи се дискове, което означава че позволяват по-голям размер памет. Това обаче също означава и по-голям размер на самия твърд диск, така че най-големите твърди дискове обикновено се водят “настолни”, тъй като не е удобно просто да си го носиш в чантата. Някои от тях идват и със зареждащи адаптери, така че на практика си взимате допълнителна приставка към компютъра, която ще добави екстра памет към него (и ще предпази файловете ви, в случай че на компютъра ви му стане нещо).

Също така е важно и по какъв начин външния диск се свърза с устройството. Повечето външни харди дискове се свързват с USB 2.0, 3.0 или 3.1 портове, като последния тип позволява най-бърза връзка. Препоръчително е да се избягват конектори като eSATA и Firewire, които се срещат главно при по-старите модели външен хард диск.

3. Капацитет и скорост

Най-големият HDD твърд диск, който можете да закупите към момента, е 16TB, а SSD диск - 5TB. Скоростта се определя както от размера на самия диск, така и от вида му. SSD, без движещите се дискове и с по-новата си технология, е доста по-бърз от което и да е HDD устройство. Но както казахме, ако ще използвате външния твърд диск за архивиране на файлове, то тогава няма да ви се налага често да ги местите и скоростта няма да представлява проблем.

Изборът на външен хард диск е лесна задача, ако знаете от какво точно имате нужда. Преди да тръгнете по магазините или да се ровите из онлайн платформите седнете и се замислете какво ви е необходимо:

- Колко място ви трябва допълнително и колко сте склонен да платите?

- Нужно ли е да е мобилно устройство или ще си стои вкъщи?

- Необходима ли ви е по-голяма скорост на прехвърляне на файлове или е без значение?

Веднъж щом отговорите на тези въпроси, бързо ще се ориентирате кой е правилния модел за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати