Как да почистим лаптопа от прах

как да почистим лаптопа от прах

Днес всеки има лаптоп, като невинаги можете да се замисляте, че както и всичко в дома, така и в него се натрупва прах. Ако е започнал да шуми и да загрява доста бързо, тогава е важно да почистите лаптопа.

Разбира се, че причината за тези проблеми могат и да са различни други повреди, но една от най-честите е именно замърсяването на компютъра. Имайте предвид, че не визираме външното почистване на дисплея и клавиатурата, а на вътрешността му.

Ако обаче сте решили сами да се заемете с тази задача, тогава е важно да знаете, че ще се наложи да имате поне някакви минимални познания, както и търпение. Само така ще можете да се справите идеално със задачата и да почистите лаптопа ви от прах и замърсяванията, и то отлично.

Как да почистим лаптопа от прах?

Причините за лошото охлаждане и шумене може да е именно прахта, която се е натрупала и пречи на ефективното охлаждане. По този начин нетбукът започва да работи на по-бързи обороти, което, от своя страна, натоварва лаптопа повече.

Другата възможна причина е запушването на радиатора, като тогава горещият въздух един вид остава в лаптопа и това води до неговото прегряване. Това може да доведе дори до спонтанното изключване на лаптопа. Ако не решите проблема своевременно и не почистите лаптопа ви от праха, тогава прегряването може да доведе дори до отпояването на различни важни компоненти. Това, от своя страна, може да стане причината за честите рестартиране на устройството или забиванията, както и да се случат по-сериозни проблеми с работата.

Какво е ви е необходимо при почистването на лаптопа от прах?

Почистване на лаптопа от прах

Не забравяйте, че преди да се заемете с почистването, трябва да изключите лаптопа и да махнете батерията, защото в противен случай можете да повредите устройството.

- отвертки;

- медицински спирт;

- флакон със сгъстен въздух;

- клечки за уши;

- пинсета;

- памучни тампони;

- мека четка;

- малка прахосмукачка.

Почистване на вентилатора на лаптопа

Най-лесният начин да се справите с почистването му са обикновените клечки за уши, като именно тук не е добре да използвате флакона със сгъстен въздух, тъй като може да се получи завъртане на перките на вентилатора в обратна посока и това от своя страна да ги повреди.

Почистване на радиатора на лаптопа

Това е не по-малко важен компонент от вентилатора, който също трябва да се почисти от праха. За целта можете да използвате мини прахосмукачката, като след това го минете и с мека четка, за да премахнете останалите замърсявания и да е максимално ефективно почистването на тази част.

Почистване под капака на лаптопа

Обикновено именно тук се натрупва най-много прах, като преди да се заемете, е важно да махнете клавиатурата на лаптопа ви с помощта на отвертки. Бъдете особено внимателно, за да не повредите панела и много леко почиствайте тази част с меката четка.

Почистване на дънната платка и корпуса на лаптопа

При по-голяма част от моделите тази част се намира под капака, но все пак има и такива, при които е разположена в долната част. При нейното почистване следва да сте наистина много внимателни. Премахнете образувалите се топченца от прах с помощта на пинцетата, а след това с меката четка отстранете остания прах. Имайте предвид, че е много важно да запомните откъде сте развили всяко едно болтче, за да можете да съберете всичко обратно и на правилното място.

Преди да затворите лаптопа ви, огледайте устройството окончателно и да не е останала някаква мръсотия или прах в краищата. За тази цел можете да използвате флаконът със сгъстен въздух. Ако все пак се притеснявате или нямате дори минимални познания относно устройството на вашия лаптоп, тогава винаги можете да се обърнете към професионален сервиз, който вместо вас да почисти лаптопа ви от прах.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати