advice.bg»Статии»За дома»Съвети за банята»Как да почистим ваната

Как да почистим ваната

чиста вана

Никой не би изпитал удоволствие от това да се къпе в мръсна вана след тежкия работен ден. Колкото и да не ви се иска с времето повърхността се замърсява и е важно да я почиствате добре, което се прави и от хигиенична гледна точка, тъй като дори ваната може да е развъдник на множество бактерии. Важно е да сте внимателни при почистване, за да не надраскате повърхността и да я повредите.

Как да почистим ваната? В следващите редове вижте повече:

Винаги избирайте почистващото средство в зависимост от вида на ваната.

1. Акрилна

Не бива да използвате вещества, в чийто състав присъстват киселини, спирт или хлор. За да почистите котления камък и замърсяванията, използвайте обикновен прах за пране или оцет.

2. Емайлирана

При този вид повърхност е противопоказно всякакво по-грубо чистене, като може да се измие с амоняк, сода, оцет или горчица, като по този начин ще можете също така да дезинфекцирате повърхността.

3. Чугунена

Трапезният оцет или амоняк помагат да се отървете от пожълтяването на ваната, като дори и нашите баби също са използвали този методи. Като цяло е много трудно да повредите чугуна, така че тук можете да използвате различни методи за почистване.

4. Фаянсова

Те се почистват само с разтвор от калцинирана сода или обикновена хлебна (25-30 г), която се смесва с 1 литър вода. След това повърхността се измива с топла вода и се избърсва.

Начините за почистване на ваната с домашни средства са няколко и с тяхна помощ ще можете да спестите от купуването на различни скъпи препарати за тази цел.

Заедно с това тези продукти се намират в дома на всяка домакиня и по всяко време ще можете да се заемете с чистенето на банята ви.

сода с оцет за почистване на ваната

1. Оцет

Използвайте пулверизатор, за да нанесете разтвора на цялата повърхност на ваната. Оставете оцета да подейства още за 30 минути. След това можете да използвате мека гъба, за да премахнете пожълтяването и измийте добре ваната с чиста вода.

2. Лимонена киселина

Добавете към една чаша вода 1 супена лъжица лимонена киселина. Нанесете получения разтвор, като можете отново да използвате за целта гъба за кухня. Оставете да подейства за около 10-15 минути и измийте добре лимонения разтвор с чиста вода.

3. Прах за пране + сода

В чаша гореща вода смесете 1 супена лъжица прах и 2 супени лъжици сода. Смесете добре съставките и след това почистете ваната с намокрена гъба и домашното средство. Оставете го да подейства за 20-на минути и измийте отново с топла вода.

4. Амоняк със сапун

За целта смесете малко амоняк с обикновен сапун, като трябва да се получи консистенция като каша. Добавете и малко топла вода, както и сода за силно замърсени повърхности. Измийте добре ваната с получената смес и изчакайте да подейства за 15 минути, а след това измийте домашното средство с топла вода.

5. Оцет + сода

Това е не по-малко ефективен начин, който ще ви помогне да се справите със замърсяването на различни повърхности в дома. Направете разтвор от 3 лъжици сода и малко топла вода, а след това полейте добре цялата вана с него.

Премахването на пожълтяването ще се съпровожда с леко щипене, което е обикновена химична реакция на двете съставки. Оставете да подейства за около 30 минути и след това измийте ваната с топла вода.

Важно е да почиствате ваната често, като така този процес ще е максимално лесен. Не чакайте да се натрупа котлен камък или ръжда, за да се заемете с почистването на ваната, като тези лесни начини ще ви помогнат да направите това бързо и с минимум усилия от ваша страна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest