advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Как да почистя рана на куче

Как да почистя рана на куче

Как да почистя рана на куче

Колкото и да се стараем да предпазим от наранявания нашите питомци, винаги може да се случат такива ситуации, когато ще се наложи да действаме бързо и да обработим раните на кучето.

Именно затова е важно да сте подготвени не само относно това с какво трябва да се хранят, как да си грижите за тях, какво е вредно да им давате, но и как да им окажете първа помощ, ако са се наранили.

Как да почистя рана на куче?

Кучетата са доста активни животни, затова колкото и да не ви се иска, те често могат да се наранят. Раните при любимците могат да бъдат различни: драскотини, синини, порязвания, ухапвания, порезни рани и други. Всеки стопанин, който е решил да се грижи за животно, трябва да има в дома си аптечка за оказване на първа помощ с различни медицински средства, които могат да се наложат в подобни ситуации, когато не се изисква да ходите на ветеринар. В нея задължително трябва да присъстват антибактериалните бинтове, лепенки, дезинфектанти и лечебни мехлеми.

Необходимите принадлежности за почистване на раната на кучето:

- Антисептик;

- Мек, течен сапун;

- Стерилни превръзки, бинтове или марли;

- Лепенки;

- Антибиотечен мехлем;

- Преварена вода.

Когато кучетата са получили наранявания, първото и най-важно нещо е да не се паникьосате. Ако има силно кървене, тогава веднага трябва да привържете с нещо силно над локализацията на кървене, като така да спрете кръвотока. Имайте предвид, че не можете да държите така превързано мястото повече от 2 часа.

През това време обработете раната с антисептик. За целта можете да използвате слаб разтвор водороден пероксид или пък калиев перманганат. Наранената област е добре да се почисти и с преварена вода, за да можете да измиете мръсотията от нея. За премахването на мръсотиите, които се намират по-дълбоко и не успявате да ги почистите само с дезинфекцираната вода, можете да използвате за тази цел пинцета.

Как да почистя рана на куче

Бъдете обаче много внимателни, за да не причините допълнителна болка на животното. Ако около раната има козина, тогава можете да я обръснете, за да не попада в нараненото място и да го травмира още повече. Имайте предвид, че не е добре да използвате различните кръвоспиращи прахчета, ако раната е отворена, тъй като в този случай може да се получи изгаряне на мускулната тъкан. Това важи и за чист йод, с който може да се обработват само закрити, но не и открити рани, тъй като води до силни изгаряния.

Важно е да вземете предвид и мястото на нараняване. Ако то е с локализация на лапичките, тогава е важно сега да сте особено с внимателни с разходките, както и с хлъзгавите настилки в дома. Моментът е много деликатен и е добре да ограничите разходките в този момент, ако породата е декоративна.

При по-едрите това няма как да се случи и няма как дори за малко да не излезете навън. Затова след като сте почистили и превързали раната, сложете чорап. Ако навън е мокро, тогава можете да го увиете с найлонов плик или дори тиксо, за да не се намокри. Идеята е да предпазим мястото от мръсотията и водата, за да може кучето да се възстанови по-бързо.

След всички тези манипулации е важно да оцените и самата рана на четириногото. Ако е обикновено леко нараняване или одраскване, тогава можете и сами да излекувате кучето ви. Ако обаче нараняването е по-голямо, тогава е важно да се обърнете към ветеринарна клиника, където да прегледат животното и при необходимост да сложат шевове на раната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest